Американската икономика се разшири с по-бавен темп на растеж от очакваното. Той обаче е все още стабилен и донякъде подпомаган от засиленото търсене, което компенсира слабият износ и инвестиции.

Министерството на търговията заяви днес, че БВП на страната е нараснал с около 2% за периода април-юни. Очакваният ръст беше 2.1%. За предходното тримесечие той е 3.1% Потребителските разходи, които представляват 2/3 от активността в икономиката на САЩ, продължиха да играят важна роля за страната. Тази мярка нарасна със стабилни темпове от 4.7% през второто тримесечие, най-бързото темпо от 2014 г. насам. Наложените от президента Доналд Тръмп тарифи на големи бизнес партньори обаче забавиха темпа на растеж повече от очакваното през вторите 3 месеца на годината. Търговският дефицит, който бе нестабилен за последната година, се разшири до 982.5 млрд. долара поради несигурен износ.

"Третото тримесечие би следвало да е по-малко несигурно, но перспективите за харченето на капитали се променят заради по-малкия размер на приходите и несигурността, предизвикана от търговската война", коментира главният икономист в консултантска компания Иън Шепърдсън, цитиран от Business Insider. Ценовият индекс за потреблението, който е и основният показател за нивото на инфлацията, нарасна с 2.2% между април-юни, което е една идея по-малко от очакваното. За първото тримесечие повишението е 0.4%.

Днешните резултати намалиха шансовете на Белия дом да достигне целевите нива на растеж за годината. Съветът на икономическите консултанти прогнозира отпечатък от над 3% за 2019 г., което е много над очакванията на Федералния резерв и други независими експерти. Централната банка намали лихвите си с 1/3 през юли.

С голямото харчене на потребителите и исторически затегнат пазар на труд, шефът на ФЕД Джей Пауел предупреди миналата седмица, че той не е готов да намали темпото, както Белият дом изисква от него. Президентът на САЩ накара банките да намали цената на кредитите с 1% - мярка, която обикновено би се взела, ако е налице спад.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Близо 60% от уволнените заради COVID-19 в САЩ са жени

Министерството на труда в Съединените американски щати (САЩ) отчете, че повече от 701 000 души са загубили работата си през последните два месеца заради пандемията от COVID-19. Според анализ, извършен от Института за изследвания и политики за жените 412 288 или около 58,8% от общия брой са жени, загубили работата си между февруари и март.

ЕК предлага държавите да могат да рекапитализират дружества

Европейската комисия предложи днес да бъдат разширени временните възможности за предоставяне на държавна помощ, докато трае епидемията от коронавирус. Комисията предлага временно държавите в ЕС да получат правото да рекапитализат нуждаещите се дружества.

Онлайн продажбите са намалели преди коронавируса

Търговията с храни през февруари расте едноцифрено спрямо януари, показват данните на Националния статистически институт. Общо оборотът в търговията на дребно през месеца расте с 0.9% спрямо януари и с 5.5% спрямо година по-рано според календарно изгладените данни.