Американската икономика се разшири с по-бавен темп на растеж от очакваното. Той обаче е все още стабилен и донякъде подпомаган от засиленото търсене, което компенсира слабият износ и инвестиции.

Министерството на търговията заяви днес, че БВП на страната е нараснал с около 2% за периода април-юни. Очакваният ръст беше 2.1%. За предходното тримесечие той е 3.1% Потребителските разходи, които представляват 2/3 от активността в икономиката на САЩ, продължиха да играят важна роля за страната. Тази мярка нарасна със стабилни темпове от 4.7% през второто тримесечие, най-бързото темпо от 2014 г. насам. Наложените от президента Доналд Тръмп тарифи на големи бизнес партньори обаче забавиха темпа на растеж повече от очакваното през вторите 3 месеца на годината. Търговският дефицит, който бе нестабилен за последната година, се разшири до 982.5 млрд. долара поради несигурен износ.

"Третото тримесечие би следвало да е по-малко несигурно, но перспективите за харченето на капитали се променят заради по-малкия размер на приходите и несигурността, предизвикана от търговската война", коментира главният икономист в консултантска компания Иън Шепърдсън, цитиран от Business Insider. Ценовият индекс за потреблението, който е и основният показател за нивото на инфлацията, нарасна с 2.2% между април-юни, което е една идея по-малко от очакваното. За първото тримесечие повишението е 0.4%.

Днешните резултати намалиха шансовете на Белия дом да достигне целевите нива на растеж за годината. Съветът на икономическите консултанти прогнозира отпечатък от над 3% за 2019 г., което е много над очакванията на Федералния резерв и други независими експерти. Централната банка намали лихвите си с 1/3 през юли.

С голямото харчене на потребителите и исторически затегнат пазар на труд, шефът на ФЕД Джей Пауел предупреди миналата седмица, че той не е готов да намали темпото, както Белият дом изисква от него. Президентът на САЩ накара банките да намали цената на кредитите с 1% - мярка, която обикновено би се взела, ако е налице спад.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Тотото пуска 7 нови моментни лотарийни игри

Спортният тотализатор ще пусне на пазара седем нови моментни лотарийни игри през 2020 г. От „Български спортен тотализатор” (БСТ) ще търсят алтернативни начини за дистрибуция, съобщиха от държавното предприятие.

6 страни от ЕС обсъждат реформите в Световната търговска организация

6 страни от Евросъюза - Германия, Дания, Нидерландия, Финландия, Чехия и Швеция ще обсъждат и реформите в Световната търговска организация (СТО), пише в съобщение на финландското външно министерство, цитирано от световните агенции.