Икономическият министър: Работи се по три мерки в подкрепа на бизнеса

Икономическият министър: Работи се по три мерки в подкрепа на бизнеса

Ще има три нови процедури в подкрепа на бизнеса, свързани с подобряване работните места и бизнеса в условията на пандемията. При третата 67 млн. лв. ще бъдат инвестирани в налични проекти. Това каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов в ефира на Канал 3.

Той сподели, че само за изтеклите два месеца със стартиралите мерки през ОП „Иновации и конкурентоспособност“ до малкия и средния бизнес са достигнали 110 млн. лв., а през Българската банка за развитие (ББР) – 120 млн. лв. По схемата „60 на 40“ са подпомогнати 200 000 работни места с близо 200 млн. лв. След създаването на горещата линия за оплаквания във връзка със схемите пък са пристигнали много сигнали за административни пречки, най-вече за микро предприятия. Затова и сега фирмите с годишен оборот от над 500 хил. лв. годишно или това са т. нар. „големи малки“ ще получат ресурс от 78 млн. лв.

Борисов коментира новоизтегления външен дълг за 5 млрд. лв. По думите му международните финансови пазари и институции са оценили позитивизма на българската икономика и на бизнес климата у нас. „Дългът ще е буфер във фискалния резерв, с който да можем да покрием един евентуален дефицит в края на тази година, не се предвижда следваща емисия“, каза още икономическият министър, като се похвали, че от общо 22 емисии на дългове в ЕС, България се е справила по-добре от другите държави с постигнати ниски лихви. „Има държави, спрямо които сме се справили 10 пъти по-добре“, каза той. Идеята е набавеният ресурс да се използва и през следващата година при нужда.

Той напомни за сертифицирането на инвестиционни проекти по Закона за насърчаване на инвестициите. От началото на 2020 г. има над 710 млн. инвестиции, които ще създадат над 3 200 работни места. Това включва родни и чужди компании, които продължават да влагат ресурси въпреки пандемията. Преките чуждестранни инвестиции пък са 1.4 млрд. лв. или наполовина повече спрямо юли 2020 г.

България ще участва в инициативата „Три морета“ чрез ББР, като ще се включим с 20 млн. евро. Скоро ще кандидатстваме и в проект на Еврокомисията, с който ще се идентифицират всички мерки за антикорупция и върховенство на закона.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.