Икономическият министър: Планът за възстановяване ще бъде внесен в ЕК на 15 октомври

Икономическият министър: Планът за възстановяване ще бъде внесен в ЕК на 15 октомври

В четвъртък Планът за възстановяване ще бъде гласуван на Министерски съвет и на 15 октомври ще бъде внесен в ЕК. Това каза министърът на икономиката Даниела Везиева в интервю за Нова телевизия.

„Ние сме служебен кабинет с много сложна задача. Налага ни се да решаваме натрупани във времето системни проблеми. Такива има и в момента една част са резонни, а друга – инспирирани. Протестите приличат на атака срещу служебното правителство. Опитите аз диалог и в МРРБ, и навсякъде в министерствата като че ли не срещат добър отзвук“, заяви Везиева.

„През 2019 г. Министерството на икономиката е предложило проект за изменение на Закона за климата и климатичните условия, в който са предвидени мерки за изкупуване на емисиите. 2019 г. той е спрян на второ четене. 2021 г. ние не сме подготвени за този преход“, добави тя.

„Въпросът е през Плана за възстановяване да се подготвим за дълъг и плавен преход , за да избегнем тези социални напрежения. Нашата икономиката и добиването на енергия изцяло е ориентирана през въглищния добив. 75% от добива на енергия е през тези ресурси. Въпрос на преговори е да се разберем с Европа“, посочи Везиева.

„Да се справяш с кризи означава да имаш много дълъг период, в който да успееш да овладееш кризите. Служебното правителство е подложено на това да решава спешно кризисни проблеми. Проблемите няма как да са „полети“ за 4 месеца“, уточни тя.

„Клиринговата къща означава да създадем още допълнителни възможности за участие във Фондовата борса. Това ще балансира процеса между търговец, производител и краен потребител. Тя е дългосрочна мярка и ще доведе до намаляване на цените. В момента имаме една борса на пазара, а Клиринговата къща ще даде такава възможност. Това, което спешно направихме, беше промяна в методологията на КЕВР. Има промяна от 1 юли, заради която всички малки и средни предприятия излязоха на пазара. Голяма част от тях обаче – 41%, не са сключили дългосрочни договори и затова участват в най-високия ценови клас – т.нар. „Ден напред“, който по смисъла на европейското законодателство е дисциплинираща мярка“, заяви Везиева.

На въпрос защо България поема половим млрд. нов дълг, министър Везиева коментира: „Това, което правим ние като финансова политика, е в рамките на утвърдения бюджет и актуализирания тази година. Не е нещо извънредно, това е планирано“.

По отношение на Плана за възстановяване, министърът посочи: „Риск да загубим пари нямаме, имаме отлагане във времето, защото Планът за възстановяване не мина в рамките на действащия парламент“. „Служебният кабинет ще го внесе в края на седмицата. В четвъртък ще бъде гласуван на Министерски съвет и на 15 октомври ще бъде внесен в ЕК. Оттук нататък ни предстои тежка битка по защита на този план и договаряне на сроковете. Водени единствено от националния интерес, надявам се да се справим. Една от дългосрочните мерки е да внесем национална позиция, с която да поискаме промяна по отношение на въглеродните емисии. Срокът за въглищните централи също е въпрос на договаряне. Идеята е, че смятаме, че ще отстоим тази позиция“, допълни тя.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.