Икономическият министър: До две седмици ББР ще има ново ръководство (ОБНОВЕНА)

Икономическият министър: До две седмици ББР ще има ново ръководство (ОБНОВЕНА)

Новото ръководство на Българската банка за развитие ще бъде назначено в следващите две седмици, след като предходното е допуснало огромна грешка, раздавайки 946 млн. лева на 8 клиента и още почти 1,8 млрд. лева на други 12. Това е абсолютно нецелево използване на държавните срества за подпомагане на малкия и среден бизнес, заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков в ефира на БНР.

По думите му никой не знае при какви условия и по какъв начин са отпуснати всички тези средства, а в момента процедурата по предоставяне на информация се бави.

„Министерство на икономиката в момента е структурирано по малко странен начин. Огромна част то дейността му е под шапката на Държавната консолидационна компания. Така министърът няма директен достъп до активите, дружествата и дейностите, които се случват под тази шапка. Държавната консолидационна компания има свой борд на управление, който е зависим и е нает през новия Закон за публичните предприятия. Тази шапка разрешава държавните пари да не минават през обществени поръчки, а компанията дава 100% аванс на друга фирма, а монтажи дава на външни изпълнители без обществени поръчки. Това за мен е много непрозрачна структура, която е законна. Откъде накъде 600 млн. ще се раздават без обществени поръчки  и как се решава коя компания ще вземе договор за 3 млн. например, без министърът на икономиката да има поглед върху това раздаване“, коментира той. 

Петков припомни, че от 416 язовира само 10 са завършени, и са предадени на Държавната консолидационна компания още на 31 декември.

"Авансовите плащания явно се случват  много бързо, но реалната дейност се случва ужасно бавно. Имам чувството в момента, в който са се разплатили, никой не се интересува какво се прави с тези активи", категоричен бе ресорният министър, като допълни, че твърденията, че е източил три язовира, след което ги е затревил по време на краткия живот на служебния кабинет, са абсурдни. 

"Интересува ме как е възможно за 5-6 месеца да не са вкарани едни завършени вече язовири и каква е приоритизацията на тези язовири. За яз. „Пазар дере“ няма никакво населено място. Там е удобно за строеж. Как е възможно цените на бетона да са по две, а цените за транспорта, с който са извозвани материалите за строеж, да са по пет. Държавното предприятие не ги е поело, за да ги експлоатира и те трябва да са непрекъснато с отворени шлюзове, а водата се изтича непрекъснато, вместо да се използват например за поливни цели“, заяви още той.  Петков обобщи, че в кабинета му дори пристигат кметове на населени места, които апелират да се предприемат действия срещу опасните язовири. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.