Икономическият министър: Износът за 9-месечечието достигна 50 млрд. лева

Икономическият министър: Износът за 9-месечечието достигна 50 млрд. лева

Само за първите 9 месеца на настоящата година българският износ възлиза на 49.5 млрд. лв.,  сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) и на БНБ. Това заяви министърът на икономиката Даниела Везиева по време на откриването на семинар за новопостъпили членове на чуждестранния дипломатически корпус в България, съобщиха от Министерството на икономиката. 

„Износът е с над 23 % повече спрямо миналата година, когато нивата бяха значително по-ниски заради пандемията. Постигнатото от българските експортно ориентирани компании е по-добро и в сравнение с предпандемичната 2019 г., което е доказателство за постепенното възстановяване на икономиката", коментира тя. По думите й само за месец септември 2021 г.

общият износ на стоки възлиза на над 6 млрд. лв.

и нараства с близо 26% на сто спрямо същия месец на предходната година.

Ресорният министър подчерта, че търговията е съществена част от икономиката на страната, осигурява растеж и създава работни места. Везиева изтъкна пред представителите на чуждестранния дипломатически корпус, че Европейският съюз (ЕС) е водещ инвестиционен партньор на България -

над 50% от търговията на България е със страните от Съюза,

но развитието на отношенията с партньорите от трети страни също са от изключително значение за външноикономическата ни политика. Според Везиева след 10 години България трябва да се е превърнала в държава, в която кръговата икономика вече е факт и в която зеленият преход е почти приключен.

"Стремим се да превърнем България в държава, където малкият и среден бизнес наистина е гръбнакът на икономическото ни развитие, създавайки устойчивост и висок стандарт на живот“, категорична бе тя.

Министърът на икономиката обяви, че служебното правителство работи и в посока подобряване на имиджа на страната пред чуждестранните инвеститори и изсветляване на бизнес средата, които вече се забелязват и се оценяват положително. Страната ни отбеляза,

подобрение спрямо 2020 г.  с 5 места в класация на Global Risk Profile,

който публикува Глобалния индекс на публична и частна корупция. 

„Имаме изключително развит IT сектор и в момента част от приоритетите на служебния кабинет, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, са свързани с това този потенциал да прелее във високите технологии и в останалите индустрии“, обобщи Везиева .

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.