Икономическият министър: Новият дълг е за пенсии и заплати при дефицит на бюджета (ОБНОВЕНА)

Икономическият министър: Новият дълг е за пенсии и заплати при дефицит на бюджета (ОБНОВЕНА)

Две нови мерки по 78 млн. лв. ще подкрепят бизнеса

Изтегленият държавен дълг от 2,5 млрд. евро е буфер, който ще спомогне за покриването на държавните разходи, пенсии и заплати, в случай че в края на година се реализира дефицит. Дългът ще се използва и през следващата година. Това коментира министърът на икономиката Лъчезар Борисов в ефира на БНТ.

„Членството в ERM II ни даде шанс да се представим на международните финансови пазари”, заяви Борисов, като допълни, че страната има 22 емисии за близо 10-годишен дълг от 10-12 държави. По думите му за макроикономическата стабилност на България може да се съди и по инвестициите. За първите 7 месеца от годината са регистрирани преки чуждестранни инвестиции в размер на 1,4 млрд. eвро, които отбелязват ръст от 53 – 54 %спрямо миналата година. По отношение на безработицата в страната, ресорният министър поясни, че тя е в рамките на 7,5% , а запазените работни места са над 300 000. „От гледна точка на спада в БВП – сме в топ 5, по финансова стабилност – в топ 3”, допълни той.

Успяхме да договорим с работодатели и синдикати две нови мерки за преструктурирането на бизнеса в условия на ковид кризата и в помощ на големи-малки компании с оборот над 500 000 лв., допълни още министърът.

 Бюджетът по всяка една от тях е в размер на 78 млн. лв. Ресорният министър подчерта, че това са само две от мерките, които ще гарантират сигурността на компаниите в страната. Работата по инициативата на Европейския съюз RЕACT-EU, която ще ни осигури 400 млн. лв.,продължава. За целта обаче парламентът трябва да приеме промени в Закона за европейските средства, така че финансовата помощ да стига по-бързо до хората. По мярката за микро и малки предпиятия – 3 до 10 000 лв. помощ, също са одобрени нови проекти на стойност 21 млн. лв., които ще бъдат разплатени през следващите седмици

До момента през Българската банка за развитие (ББР) и банките партньори са инвестирани близо 130 млн. лв. Физическите лица, които са получили кредити наброяват 18 000 души, подпомогнатите компании пък са над 130. В отговор на въпрос относно на механизма на работа на ББР, Борисов обясни, че 99 % от раздадените кредити са за малки и средни предприятия, „като портфейл 66 % отиват за малък и среден бизнес, а в остатъка от 34 % има между 6-7 % държавни компании”.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.