Икономическият министър: 500 млн. лева ще достигнат до бизнеса през следващите месеци

Икономическият министър: 500 млн. лева ще достигнат до бизнеса през следващите месеци

Половин милиард лева европейски средства под формата на кеш грантове ще достигнат до бизнеса пред следващите месеци. Помощта за засегнатите от кризата фирми се предвижда да бъде осигурена през Оперативна Програма "Иновации и конкурентоспособност". Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов в ефира на БНТ. 

По думите на Борисов потреблението у нас по време на кризата е нараснало и дори заплатите в страната се повишаваха с близо 10%. Той припомни, че министерството на труда и ресорното му ведомство са инжектирали в българската икономика повече от 1,25 млрд. лева. Допълнителните мерки в централния бюджет пък бяха на стойност 2,8 млрд. лева.

Според сигнали на синдикатите обаче част от бизнеса не може да се възползва от въпросните мерки. Данни на Сдружението на малкия и средния бизнес 20 на сто от сектора не могат да възстановят спряното си производство, а 75% са с необслужвани кредити. 

"Намерихме ресурс по процедурите за микро и малки предприятия, а също и за тези за средни предприятия, така че всяка компания, която отговаря на изискванията, ще бъде подпомогната", категоричен бе Борисов, като допълни, че разработените мерки ще бъде продължени и през настоящата година. Схемата 60:40, по  която са подпомогнати над 250 000 работни места и са инвестирани близо 670 млн.лева,

ще продължи до септември

Мерките на Българската банка за развитие (ББР) ще се прилагат до средата на годината, но наличното финансиране може да стигне и до края на 2021 г. През Фонда на фондовете пък ще можем да кандидатстваме за помощ през още по-дълъх период от време. 

Очаквайте подробности!

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.