Икономическият министър: 3000 фирми кандидатстваха за помощта от НАП

10 дни преди изтичането на крайния срок

Икономическият министър: 3000 фирми кандидатстваха за помощта от НАП

Икономиката все още е жива, заяви Лъчезар Борисов

Едва 3000 фирми кандидатстваха за помощта от Националната агенция по приходите (НАП), каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов в ефира на Нова телевизия. До крайния срок за подаване на документи, който след удължаване е 20 януари 2021 г., остават едва 10 дни. Затова и Борисов препоръча на кандидатите бързо да предоставят информация, за да може съответно бързо да започнат да се разглеждат заявките.

Той напомни, че кандидатстването става по облекчена процедура чрез портала на НАП за е-услуги. Мярката в подкрепа на бизнеса е на стойност 156 млн. лв., като търговците може да бъдат подкрепени с до 150 000 лв. безвъзмездни средства. Изплащането им обаче ще стане след нотификация от Еврокомисията, която все още се чака. Борисов изтъкна, че се надява до края на януари тези 156 млн. лв. вече да достигнат до бизнеса.

Иначе 21 000 фирми вече са подкрепени с държавни грантове. От следващата седмица ще започнат да се изплащат средства и на други 3 300 компании, които са в т.нар. „резервен списък“. Икономическият министър обясни, че в този списък влизат фирми, чиито проекти не са толкова добри, и има забавени заплащания.„Причините за такова евентуално забавяне е работата с европейски средства“, каза Борисов. Отделно Българската банка за развитие (ББР) е раздала безлихвени кредити до 6 900 лв. на 26 000 физически лица и на 1 300 фирми на обща стойност над 400 млн. лв. По мярката „60 на 40“ пък са подкрепени над 250 000 работни места с около 668 млн. лв.

Борисов направи и рестроспекция към 2020 г., като отчете няколко макроикономически показателя, по които България се е представила добре. Сред тях са добрата финансова стабилност, кредитен рейтинг, потребление, както и рекордният брой сертифицирани проекти по Закона за насърчаване на инвестициите. Сертифицираните проекти са за над 1 млрд. лв., интерес има основно от Нидерландия, Австрия, Германия и Русия. Очакванията са догодина сумата да стигне 2 млрд. лв.. „Работим с всички инвеститори, със стратегически инвеститори“, увери ресорният министър. Безработицата у нас е под 7 на сто. Лек спад в потреблението е имало само в едно от тримесечията. Държавната петролна компания вече е създадена и до края на седмицата ще има конкурс за избор на ръководство. „Най-тежкото мина и вече виждаме светлина в тунела. Научихме много уроци от тази криза и постигнахме много резултати в доста сфери“, категоричен бе Борисов, като допълни, че бюджетът за 2020 г. ще завърши с 1,5 на сто ръст на приходите. „Икономиката все още е жива и може да се изправи“, каза Борисов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.