Индикаторът на икономическата активност (ИИА) в страната се подобрява, показват данни от четвъртия брой на тримесечното издание на Министерството на финансите (МФ) „Индикатор на икономическата активност в България“.

Спрямо предходното тримесечие индикаторът бележи ръст след като бе с отрицателна стойност. Така сегашните нива са близки до тези от април-юни. Според данните най-голям принос за положителното развитие имат приходите от ДДС, заедно с нарасналите постъпления от сделки в страната и повишилото се потребление. Финансовият сектор и промишленото производство също спомогнаха, заедно с показателите за бизнес климата. Влошаване на позициите има единствено в индексите на международните цени на петрола и на неенергийните суровини.

За периода степента на синронизация между цикличните колебания в Еврозоната и българската икономика в текущия период продължава да се засилва. В съответствие с очакванията в предходното издание, текущата динамика на цикличния компонент на ИИА следва благоприятното развитие на €-coin (индикатор за бизнес цикъла на в Еврозоната) през третото тримесечие. Подобрението на цикличната позиция на Клуба на богатите отразява по-оптимистичните нагласи на потребителите и нарастването на регистрираните нови автомобили. Въпреки това, цикличната позиция на Eврозоната остава потисната през четвъртото тримесечие, поради продължаващата отслабената активност в индустриалния сектор. Като цяло, оценките за цикличната позиция на €-coin през 2019 г. достигнаха най-ниските си стойности от 2013 г. насам. Това ограничава възможностите за по-нататъшно подобрение на цикличния компонент на ИИА през следващото тримесечие.

Предварителната оценка за ИИА през четвъртото тримесечие остава отрицателна, но се очаква да се задържи близка до нивото си от третото тримесечие.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Над 200 000 подадоха годишните си данъчни декларации

Над 200 000 души са подали годишните си данъчни декларации за облагане на доходите, съобщиха от Национална агенция за приходите. Крайната дата за подаването на декларации за доходите на физически лица е 30 април, а срокът на деклариране за юридическите лица и едноличните търговци беше удължен до края на юни 2020 г, напомнят от приходната агенция.

Менда Стоянова: Предстоят още актуализации на бюджета

Приетата вчера актуализация на бюджета няма да е последна. Консервативно е оценен спада на приходите в бюджета. Независимо, че има информация за икономически показатели и други данни, българското правителство не може да направи дългосрочна прогноза. Това каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова в ефира на Нова телевизия.

Плащането на пенсиите ще приключи на 23 април

Изплащането на пенсиите за април 2020 г. от Националния осигурителен институт (НОИ) ще започне от днес и ще приключи на 23 април. Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще бъде извършено съобразно изготвен график, предварително обявен във всяка една от тях. Графикът обхваща периода до 16 април, допълнително между 21 и 23 април включително ще бъдат изплащани пенсиите на пенсионерите, които не са успели да получат пенсиите си преди Великден.