Икономическата активност у нас намаля значително

Икономическата активност у нас намаля значително

Индикаторът за икономическата активност (ИИА) в България отчете значително влошаване. След като през последните три тримесечия на 2019 г. той остана почти без промяна, към края на март 2020 г. показателят се понижи от -0.22 до -0.47. Причина за това са въведените ограничителни мерки за овладяване на COVID-19, пишат в най-скорошния си доклад от Министерство на финансите.

Според експертите влошаване се наблюдава както при цикличния, така и при дългосрочния компонент на композитния индикатор. Водещо влияние за спада оказаха намалелите приходи от ДДС поради забавяне в растежа на постъпленията при сделки в страната. Това съответства на отчетените по-ниски позиции при оборота в търговията на дребно и нагласите на предприемачите за бизнес средата в страната, в т.ч. общ бизнес климат, осигуреност с поръчки и очаквания за заетостта и цените в промишлеността. Единствено показателите от паричния сектор все още нямат съществен принос за влошаването на ИИА.

Оценката за ИИА през второто тримесечие на 2020 г. показва силно задълбочаване на спада до най-ниското си ниво от началото на 2010 г. Всички променливи, включени в ИИА, се очаква да допринесат за низходящата тенденция на композитния индикатор. С цел оценяване на пълния мащаб на пандемията върху икономическата активност е направено допускане, че през второто тримесечие динамиката на част от включените в ИИА променливи в текущия период се базира на последната налична информация за месеците април и май.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.