Икономическа полиция влезе на проверка в 29 къщи за гости в Кюстендилско

Икономическа полиция влезе на проверка в 29 къщи за гости в Кюстендилско

Икономическа полиция влезе на проверка в 29 къщи за гости в Кюстендилско, обявиха от пресцентъра на ОДМВР. По-голямата част от тях – 19, се намират на територията на курортната община Сапарева баня, като за изграждането на обектите са използвани средства от Програма за развитие на селските райони.

„Спазени са указанията на Главна дирекция „Национална полиция“ и работата продължава. Все още не може да се каже дали има установени нарушение, предстои да бъде направена обобщаваща справка от проверките“, обяви говорителят на ОДМВР – Кюстендил, Катя Табачка.

„До този момент няма съществени нарушения при нас. Един от пропуските на собствениците, е че не са водили дневник, в който се регистрират чуждестранните туристи. Иначе абсолютно всички функционират като къщи за гости”, коментира кметът на Сапарева баня Калин Гелев.

В курортната община работят около 120 къщи за гости и туристически обекти, само 19 от тях са изградени със средства от ДФ „Земеделие“. До този момент се проверяват строителните книжа, разрешителните, издадената категория, регистрираните нощувки и др.  Прави се справка с картотеките на тези обекти, както и внасяните такси в отдел "Местни приходи".

Въпреки, че през месец април къщите за гости в Сапарева баня са се пукали по шевовете до този момент няма внесен туристически данък в общинската хазна, който е в размер от 35 до 65 ст. за нощувка.

Кметът на Сапарева баня е категоричен, че трябва да се промени съзнанието на хотелиерите, които изискват от общината да има добра инфраструктура, осветление, детски площадки. „Как да се случи всичко това ако нямаме собствени приходи и не се плащат данъците и таксите", коментира още Гелев.

През 2018 г. в общинската хазна са постъпили 32 851 лв. от туристически данък.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.