Игра на „котка и мишка“

Игра на „котка и мишка“

Преди старта на летния сезон у нас инспекторите по труда тръгнаха на „лов“ за нарушения по морето. Оказа се, че само за два месеца има над 900 хванати нарушения на строителни обекти. Инспекторите се превръщат в пазачи, дебнещи и проверяващи по няколко пъти на ден обекти, които явно имат по няколко нарушения, касаещи трудови договори, работа на черно, липса на работно облекло и какво ли още не.

Тези проверки изискват много време и се превръщат в игра на „котка и мишка“, а целта на тази игра е да се прикрият и замажат грешките, които могат да струват нечий живот.

Кризата от коронавирус удари всички работни сектори у нас и се оказва, че въпреки съживяването на пазара на труда остава да стои проблемът с нередностите в сектора на строителството по морето. От години в този бранш има най-много нарушения, най-много нелегално работещи, получаващи надница без осигуровка. В същото време точно този сектор е и най-рисков за инциденти, заплашващи живота и здравето на хората.

Сроковете на строежите по морето трябва да се спазват, но на практика след като инспекцията по труда хваща нарушители, явно работата се претупва в последния момент, или се работи на педал, което пък е предпоставка за инциденти.

Всеки човек работи, за да си осигури стандарт на живот, според който да се чувства добре. У нас обаче все по-често се случва работодатели и работници да се разбират помежду си, разбира се, ако това им е взаимоизгодно. Все пак една от чертите на нашенеца е да уважава „алъш – вериша“.

Обикновено схемата е работиш за едни пари, осигуряваме те на по-ниски, но за работника е важно какво ще занесе у дома си, а за шефа му е важна по-голямата печалба и спестените разходи. Та, тази схема често работи, но въпросът е на каква цена. Това понякога е много рисковано за работника, защото ако има нужда от болничен, майчинство или друга здравна грижа, парите, които е вземал на ръка ще се наложи да ги даде за осигуровки и лекарства и така на практика е ощетен. Но за да проумее това, както е казано, трябва и акъл, трябва и воля, трябва и ясна оценка, до къде и как можеш да правиш компромиси със себе си.

Ниските заплати в повечето сектори кара младите хора в трудоспособна възраст да заминат да работят в чужбина. Защото у нас няма ясни правила, нито за служителите, нито за шефовете им, защото и двете страни ще намерят вратичка, за да заобиколят правилата. Контролът над фирмите от страна на инспекцията по труда го има, но глобите са малки и често не притесняват шефовете, решили да не внесат осигуровки или да не изплатят заплати на време. Така както върви, дoкaтo ce ceтят рaбoтoдaтeли у нac дa пoвишaт зaплaщaнeтo, Бългaрия ще се oпрaзни. Ще останат пенсионери и ученици, а хората в трудоспособна възраст ще избягат, за да осигурят поне за децата и роднините си някакъв среден стандарт на живот. За да не се случва това, е нужно да се променят много неща, но на първо място е самосъзнанието, защото всеки трябва да е готов да влезе в обувките на другия. Трябва да се завиши контролът както над работодателите, така и на работниците. Но безспорно трябва да се започне с увеличаване на дохода на работещите хора, така че да не се налага да преживяват, а да могат да живеят – нормално.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.