От четвърт век чакаме подобни благи вести, като новите цени на тока от утре, но ще имаме ли време и възможност да им се порадваме? Оптимистите биха казали - да.


Според същите сега народът ще може по-евтино да си готви, особено нощем. Не че досега немалко от нас не са го правили само и само да спестят някой друг лев. Сега в жегите приготвянето на манджите в малките часове на денонощието има и друго предимство – рискът от претопляне в кухнята значително намалява. А и от ток за климатика се икономисва.
За дребните предприемачи, които имат някакво производство, по-евтиният ток ще им даде глътка въздух, особено ако могат да организират работата си главно през нощта.
Естествено наивно ще бъде да си помислим, че многото сенчести играчи в енергетиката ни лесно ще преглътнат да им се орежат печалбите и в близките месеци ще направят чудеса само и само токът отново да почне да поскъпва. Но времето ще покаже дали радостта ни е била преждевременна.
От друга страна за едно съвременно производство и дистрибуция на електроенергия са нужни инвестиции, а те не могат да дойдат от нищото. И тук опираме до вечния омагьосан кръг за цената на енергията и нейната поносимост от обикновените потребители. Дори с последното поевтиняване токът в България едва ли ще стане по-достъпен за доходите ни, отколкото в Германия или дори в обхваната от финансовата криза съседна Гърция.
Но както се казва в някои вицове, това е добро начало. В близките месеци, ако и доходите ни започнат да вървят нагоре, няма да е никак зле. За това обаче трябват стимули за изпадналата ни от години в летаргия икономика. Дали пък заради по-евтиния ток някой и друг инвеститор с пари няма да се излъже и да рече да си построи завод у нас. Има шанс, но за съжаление не е голям, защото трудно у нас вече ще намери квалифицирани специалисти. А те избягаха именно заради ниските заплати и високите цени не само на тока. Може пък чуждоземецът да реши да си докара и роботи да му работят, но тогава за пореден път ползата за всички нас ще е близка до нулата. Та нали се борим за откриване на повече работни места, за да намалим поне малко гурбетчиите ни по близки и далечни земи?
След като казахме „а”, не е ли време да предприемем и други стъпки, стимулиращи икономиката и потреблението? Ниският бюджетен дефицит е хубаво нещо, поне в учебниците, писани отвъд океана. На юг от нас обаче имаме пример как фискалната „разпуснатост” е от полза и за обикновените хора, и за бизнеса. Съседите въпреки натрупаните борчове успяха да изградят и инфраструктурата си и да си повишат стандарта дотолкова, че да не си броят стотинките и да се страхуват дали няма да им отвъртят бушона и да ги оставят на тъмно за неплатена сметка. Лично аз не познавам грък, който ще тръгне да готви нощем, за да плати по-малко за ток.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Проф. Михаил Константинов: Масово побъркване

Ще започна с фактите, а ще гледам с тях и да завърша. У нас за пореден път се сбориха президент и управляващо мнозинство, но това е силно бял кахър на фона на всичко останало. Примерно на факта, че снегът още е малко и вода може и да няма. А и посевите могат да измръзнат, което ще ни докара комбинация от жажда и глад. Напоследък обаче Господ даде и малко сняг. Та дано продължи да вали. Поне още две седмици, ако може, че иначе ще трябва да захлопваме кепенците.

Нашето си е най-хубаво, ама друг път!

Нашето си е най-хубаво! Българинът обича да се бие в гърдите с това. Че образът на патриот не е нищо повече от поза обаче прозира в малките неща. Като във факта, че нашенецът уж всичко родно люби, тачи и милее, но не съвсем.