0

В ариантът Омикрон, с който до 60 на сто от европейците може да се заразят до месец март, придвижи пандемията от КОВИД-19 в региона в нова фаза и е възможно да приближи нейния край в Европа, заяви в интервю за Франс прес директорът на Световната здравна организация (СЗО) за Стария континент Ханс Клуге.

Вариантът Омикрон, с който до 60 на сто от европейците може да се заразят до месец март, придвижи пандемията от КОВИД-19 в региона в нова фаза и е възможно да приближи нейния край в Европа, заяви в интервю за Франс прес директорът на Световната здравна организация (СЗО) за Стария континент Ханс Клуге.

Има вероятност регионът да се доближи до края на пандемията, каза Клуге, но призова за предпазливост поради способността на коронавируса да се приспособява.
След като вълната от Омикрон утихне, ще има глобален имунитет в продължение на няколко седмици или до няколко месеца. Това ще стане или благодарение на ваксиниране, или благодарение на имунитет след преболедуване, или поради спад във връзка със сезонността, прогнозира Клуге, цитиран от БТА.


Все пак, не сме в "ендемична ера", каза още високопоставеният представител на СЗО. Ендемична означава, че може да се предвиди какво ще се случи, този вирус ни е изненадвал повече от веднъж. Затова трябва да сме много внимателни, допълни Клуге.