Идея за камбана на потопен храм буни духовете
5

Идея за камбана на потопен храм буни духовете

През далечната 1965 година, заради изграждането на язовир Жребчево заличили твърдишкото село Запалня от картите, черквата обаче останала насред водите на езерото непокътната

Идея на живеещи в малкото сливенско градче Твърдица да поставят камбана на потопения преди десетилетия във водите на язовир Жребчево православен храм „Свети Иван Рилски“ неочаквано разбуди страсти в социалните мрежи.

Пръв за намерението съобщи секретарят на общинската администрация Пламен Курумилев, който написа в профила си :“Кръстът са очите на една църква, а камбаната е нейният глас. Вече повече от 65 години тя е мълчалив свидетел на всичко. Може би е време да има своя глас. В този смисъл търся съмишленици да им върнем гласа като й дадеме камбана. Вече дори съм намерил къде изработват. Иска ми се да и дадем възможност да възвестява добри събития /например сватба на млади хора решили да сключат черковен брак там - ние със съпругата сме решили да го направи това лято там/ поне докато остане камък върху камък от нея или докато хора, които имат възможност най на края и обърнат внимание и я спасят..“.

Пламен уточни, че със съпругата си възнамеряват да сключат църковен брак край руините и призова за съпричастност.

Наред с адмирациите идеята бе посрещната и с неприязън, в общия хор се включиха и представители на старозагорската света митрополия, които изразиха учудване, че никой не ги запознал с подобни намерения. Нещо повече, според тях там вече били извършвани служби, включително и от митрополит Киприан.

Оказа се, че още през пролетта на 2016-та година/ на 16 май/  сформиран тогава инициативен комитет за спасение на черквата е изпратил писмо до митрополията, начело на която по онова време е владиката Галактион. В него се задавали няколко простички, но много съществени въпроса, сред които дали църквата е отписана от владенията на митрополията както и дали може да се разчита на нейната ако не финансова, то поне духовна подкрепа за начинанието. Отговор , дори и формален така и не бил получен, категоричен е Курумилев.

Питането е подновено през февруари т.г., като този път миряните напомнят на владиката, че дори храмът да е бил отписан от активите то мястото и си  остава осветено во веки веков.

Твърдичани се надяват ако намеренията им рано или късно се осъществят храмът да бъде обявен за паметник на културата.Те напомнят, че вече десетилетия на брега на изкуственото езеро си дават среща потомците на съществувалото от средата на ХV век и заличеното през 1965-а село Запалня. За да запалят свещичка и да се помолят за предците си, които го основали и през  далечната 1891-а съградили черква.

Последно в нея е служил поп Драган, който  в нея кръстил внука си Стойко, написал  книга – история на Запалня.  Кръщенето е било на 28 април 1963-а, когато по документи и в съответствие с постановление №106 от от юни 1961-а на някогашния министерски съвет Запалня вече не е трябвало да я има.

Казват че това е бил последният каноничен ритуал в построената от  тревненските майстори Ненко и Рую Руеви черква, чиято зография била изпълнена от по-малкия им брат Иван Руев. За стенописите по тавана се погрижили иконописецът Кирил Кънев и проф. Иван Мандов. Първи каноничен свещенник пък станал  козаревският поп Петко Славов.

250 са били някога къщите в Запалня, над 1 000 са били по последната регистрация жителите му.При изселването си запалненци отнесли в Твърдица и Гурково двете бронзови камбани, като направили уговорката със свещениците те да бият задължително при смърт на техен съселянин.

При оценката на сградите преди събарянето на селото за направата на язовир Жребчево храмът бил оценен  на 98 634 тогавашни левчета, показват съхранени през десетилетията документи:по 110 лв /кв м броила държавата за сградата , която според експертите била с 35-процентово тогава овехтяване.По 6 лв струвал квадратен метър от двора…

Инициативният комитет за спасението на черквата преминал през различни перипетии, направени били няколко различни плана за реконструкцията й съхранение на зидовете от водата, но до реални действия така и не се стигнало.

 Причините били различни, коментира с тъга Пламен Курумилев и не иска да навлиза в детайли, защото това само щяло да доведе до допълнителни усложнения в комуникацията с евентуалните дарители. Скоро установил, че поставянето на нова 25-килограмова бронзова камбана ще струва около 2 000 лв. Появил се и мирянин, който е готов да ги даде. Оставало само да се вземе решение къде точно тя да бъде окачена, защото оцелелите части от свода едва ли ще удържат тежестта й.

Курумилев тъжно се усмихва на заядливите въпроси кой и как ще я бие след  поредното повишение на водното ниво: имало толкова много технически решения за „проблема“, включително и с дистанционно устройство.

Той напомня, че не са малко селата с храмове в епархията, където свещеник не е стъпвал от години, но местните редовно изпълнявали ритуала по удрянето на камбаната, за съжаление най-често,  за да оповестят, че поредният Раб  Божий се е представил.

По телефона старозагорският митрополит Киприан се ангажира с отговор , но настоя въпросите да му бъдат представени писмено, такъв бил административният ред.

Потопеният храм „Свети Иван Рилски“ е в чашата на язовир Жребчево, който е публична държавна собственост и евентуалното изграждане на каквото й да е съоръжение / пък било то и изработена от метални винкели  камбанария/  трябва да стане с разрешение от Министерството на земеделието, храните и горите, заяви главният инженер на „Напоителни системи“ – клон Сливен Иван Влахов.

Той не знаел за идеята на твърдичани, черквата била заливана периодично, тъй като най-високата водна кота е 266 , а основите й били 7 м по-ниско.Тази най-висока кота е достигана между 7- и 10 години , по-често обаче водният слой бил малко над основите на храма.

Ще се разнася ли отново камбанен звън от храма на заличеното Запалня, където миряни са поставили икони и полят свещички в импровизиран олтар е въпрос с много неизвестни. Не толкова заради техническата сложност, а заради човешките взаимоотношения. Защото е речено, че ако не искаш да направиш нещо – ще измислиш причини.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.