Идея: Апелативни спецпрокурори ще разследват „тримата големи“ в Темида

Идея: Апелативни спецпрокурори ще разследват „тримата големи“ в Темида

Правосъдният министър: Има шанс мониторингът да падне до октомври. Избират нов обвинител №1 дни преди местните избори...

Апелативните спецпрокурори да могат да разследват „тримата големи“ в Темида – главният прокурор и председателите на ВКС и ВАС, гласи предложение на правосъдния министър Данаил Кирилов, което ще бъде обсъдено в петък по време на заседанието на междуведомствена работна група.

Тя е създадена за изготвяне на предложения за законодателни промени, засягащи разследванията срещу председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор. „Това е базово предложение, с което ще стартираме, ще чуем становището на магистратите в работната група“, обясни Кирилов. Той вече е запознал с идеята еврокомисаря по правосъдие Вера Юрова. „Тези предложения са изцяло мои, изборът откъде да стартираме говоренето и в кой момент да бъде това, е изцяло мой. Разговорът с г-жа Юрова беше много продължителен, много конструктивен, беше изцяло добронамерен. Влязохме в дълбочина на анализа по отношение на въпроса за отговорността на „тримата големи“, смятам че имаме подкрепа, тъй като това е и елемент от задачите, които са ни поставени за механизма за сътрудничество и оценка“, каза още Кирилов. Той допълни, че двамата коментирали и ситуацията до приключването на мандата на настоящия състав на ЕК. „Г-жа Юрова многократно подчерта, че имаме много сериозен напредък и че имаме шанс, постижения, които трябва да покажем, че сме затвърдили, че сме постигнали един стабилен резултат. Срещата ни стартира с мое изявление, че съм приел задачите за приключване на механизма като лична персонална задача като министър, така че с оглед краткото време, което имаме да работим по този въпрос, аз заявих пред нея, че ако не отпадне мониторингът, ще представя оставката си като министър на правосъдието“, каза Кирилов.

Той председателства пленума на ВСС, чиято първа точка от дневния ред бе приемането на времеви график (хронограма) за избор на главен прокурор. Обвинител №1 Сотир Цацаров предложи промяна в графика, гласуван от прокурорската колегия на ВСС. Стартирането на процедурата да започне на 15 юли, но вместо изслушването на кандидатите и изборът да са на 14 ноември, това да стане на 24 октомври. „Правя предложението с оглед на обществените настроения, които се създадоха с този избор, и след проведените консултации. Забавянето не е от полза на никого. То и изтеглянето не е толкова съществено“, каза Цацаров.

След кратък дебат кадровиците на Темида гласуваха едновремено двете предложения – графикът, предложен от прокурорската колегия, и поисканата промяна от главния прокурор. С 21 гласа „за и само един „против“ - на Цветинка Пашкунова, предложението на Цацаров беше прието. „Аз смятам, че процедурата, която беше приета от ВСС, е изцяло законосъобразна и дава достатъчно време за обсъждане. Това е един оптимизиран график, който съответства на календара, в който се осъществява тази процедура. Наистина, би било неестествено през август да правят заседания, само за да се изпълни законовото изискване.

Целесъобразно е преместването на тези заседания да бъде през юли. С това по никакъв начин не се повлиява прозрачността. Подпомага се възможността да има плавна приемственост, т.е. приемане и предаване на работата между отстъпващия и новоизбрания главен прокурор“, коментира пред журналисти министър Кирилов. Той заяви, че няма да се възползва от правото си да прави номинация за главен прокурор, но направи уговорка. „Аз продължавам да съм категоричен, че в тази процедура министърът на правосъдието би следвало да бъде максимално въздържан, освен ако не настъпят такива обстоятелства, които налагат по една или друга причина от обществен интерес да се направи номинация. Не мисля, че този случай ще се осъществи в конкретната процедура“, каза Кирилов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.