ИДЕЯ: Докторите ще вземат отгоре за пациентите с повече заболявания

ИДЕЯ: Докторите ще вземат отгоре за пациентите с повече заболявания

По-възрастните пациенти с придружаващи пациенти да носят повече пари на лекуващия ги специалист. Тази идея представи служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. За целта той ще настоява да се въведат коефициенти на медицинските услуги.

Така, за специалистите ще има значение дали човекът, който лекуват е млад или по-възрастен, дали е в по-тежко или по-леко състояние, дали има придружаващи заболявания. „Така този, които лекува възрастен пациент с придружаващи заболявания, ще получава повече отколкото този, които лекуват млад пациент без други заболявания”, обясни здравният министър.

За да се пребори недостигът на специалисти в определени сфери пък се обсъждат промени в цените на медицинските услуги. Те по думите на Кацаров са лобистки, довело е и до липса на желаещи да специализират в определени специалности като инфекциозни болести, педиатрия. „Това е резултат на диспропорциите в медицинските услуги. Промените в цените  ще дадат възможност да се попълнят липсите и празнините в специалностите, в които има недостиг на кадри”, смята министърът. Той даде за пример, че ако пациент е приет за лечението на херния, но  има диабет, то за него ще трябва да се заплатят и допълнителни консумативи за придружаващото заболяване. Касата обаче няма да доплати повече. Лечението ще струва толкова, колкото и за човек влязъл за операция на херния, но без диабет. Управителят на НЗОК обаче проф. Петко Салчев уточни, че разчети за парите обаче ще бъдат направени едва след като есента парламентът приеме бюджетът на Касата.

Д-р Кацаров ще настоява и за отпадне на лимитите на здравните пътеки и процедури. „Те бяха въведени 2015-а и няма данни това е подобрило медицинската помощ, напротив- предизвика неизплатени суми за болниците. Поставянето на болнични лимити е най-лесният и мързеливият начин.Те са наказание за добрите болници и награда за лечебните заведения, които не са търсени от пациентите. Лимитите ограничава правото на избор на пациентите”, заяви той и подчерта, че има политическо съгласие, че моделът с лимити не може да работи.  Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев заяви, че имат разчети и анализи, но те ще бъдат представени публично едва когато се договорят с БЛС. Той разкри, че има 5 клинични пътеки, които са нулеви пациенти и те ще трябва да отпаднат.

Ще продължи започнатата процедура от последните години по прехвърляне на повече дейности от болничната към извънболничната помощ. „Има много дейности, които могат да се пренесат. Това няма да налага престой на болния и храненето му и така ще се намали цената на лечението. ”, каза Кацаров. Той допълни, че трябва да изнесем голяма част дейностите в извънболничната помощ, тъй като  там е големият потенциал за откриването на повечето хронични заболявания. По думите на здравния министър идеята е цената на една и съща процедура в болница и извън нея да се изравни. С което да се спре практиката пациентите да лежат в болница заради парите.

Друга от идеите, по които ще се работи е, да се сложи край на 24/7 разположение на личните лекари. „Това стои като феномен в нашата нормативна уредба, това е неизпълнимо и се преодолява със сключването на договори с други лечебни заведения”, коментира министърът при представянето на идеята. Така всеки ще знае къде може да получи неотложна помощ през уикенда. Касата ще възлага договорите директно на тези звена.

Последната идея, която е обсъждана с управителя на Касата, е да се намери механизъм, с който да се привлекат пациентите в контрола на услугата. За целта вече се работи по мобилно приложение, което ще известява всеки, ако пък пациентското му досие е отбелязано, че е опериран или са му вадили зъб. „Това нещо с участието на потребителите би помогнало да се подобри контролът над тази дейност и да забравим феномена на отчитане на дейности, които не са се случили. Това навярно ще повиши и цените на услугите, които се извършват”, обясни здравният министър. Приложението ще изпраща нотификация на пациентите при прекратяване на практиката на личния му лекар.

Според министърът коректно лимитите и промените в цените на пътеките да бъдат планирани от началото на следващата година. Мобилното приложение, изнасянето на част от дейностите извън болниците и прекратяването на практиката личните лекари да са достъпни нон стоп може да стане по-бързо.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.