Ибряма и музикантите от „Тракия“ изправиха на крака 4 000 край  Вълтава
2

Ибряма и музикантите от „Тракия“ изправиха на крака 4 000 край Вълтава

Близо 4 000 души са танцували под музиката на оркестър "Тракия" с ръководител световноизвестният кларнетист Иво Папазов по време на тазгодишния фестивал за етномузика  „Респект“  в чешката столица  Прага. Той се проведе  за 30-и път  на 5 и 6 септември на открито край брега на река Вълтава.

Поканени са  били изпълнители от цял свят, в последния момент отпаднали индийците и част от представителите на Великобритания. В плаката за фестивала Иво Папазов е представен като Ага /Учител/ и създател на нова музика: „Неговият албум Fairground (Kuker Music / BBC World Music Award 2005) е източник на онова, което всички толкова обичаме: нежен, лиричен и безумно богат микс от ярки звуци, красиви мелодии, импровизации в полутонове и ритми, създадени с такава любов, че тя черпи от сърцата ни това, което най-много ценим“.

 „Беше нещо невероятно, хората са зажаднели за музика, имахме на разположение само един час, но заради виковете удължихме програмата си поне с още трийсетина минути. Сред публиката имаше и доста нашенци, които станаха и затанцуваха. Започнахме с Демирджийската ръченица, продължихме с някои нови наши парчета, Мария пя с пълно гърло поне 5-6 песни“,  разказа маестро Папазов, който на 8 септември се прибра в родното си село Богомилово.

През лятото истински го зарадвало посещението на негов фен от Франция, който поискал по телефона да се срещнат и разговарят за музика.Знаел го от години, непрекъснато слушал негови записи, но така се случвало, че не успявал да попадне на негов концерт. Срещнали се на „живо“ в Богомилово, уж за малко, а откарали няколко часа и дори Ибряма извадил кларинета си, за да му покаже някои от професионалните си „хватки“. Жулиен не смогвал да записва с диктофона си музиката, едва се разделили късно вечерта.

„Тягостно е да седиш затворен вкъщи, добре че има хора, които въпреки короната се женят, през лятото свирихме на няколко сватби в Северна България, след час тръгваме за град Стамболийски, където ни поканиха да свирим на сватба на наш приятел. Приготвили са огромна шатра, гостите ще бъдат на разстояние един от друг“, сподели навръх 9 септември Ибряма.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.