0

Х ората искат да знаят кой е виновен за безпрецедентната енергийна, социална и икономическа криза и ние ще продължим без страх да разобличаваме, да показваме кои са виновниците за ситуацията. Затова и нашият слоган в тази кампания е 'Мутри вън!", защото заради мутрите в енергетиката, фирмите заплащат най-скъпия ток в Европа, защото мутрите продължават да са добре разположени по всички нива на властта. Това заяви председателката на формацията "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова при откриването на предизборната кампания. 

Хората искат да знаят кой е виновен за безпрецедентната енергийна, социална и икономическа криза и ние ще продължим без страх да разобличаваме, да показваме кои са виновниците за ситуацията. Затова и нашият слоган в тази кампания е 'Мутри вън!", защото заради мутрите в енергетиката, фирмите заплащат най-скъпия ток в Европа, защото мутрите продължават да са добре разположени по всички нива на властта. Това заяви председателката на формацията "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова при откриването на предизборната кампания. 

Тя посочи, че формацията ще е гарант, че ГЕРБ и ДПС ще са извън властта. От ИБГНИ са изготвили и план с 31 антикризисни мерки, като броят им съвпада с номера на ИБГНИ в интегралната бюлетина. Те включват подкрепа на майките, като надбавките през втората година за майчинството се изравнят с минималната работна заплата, която предстои да се увеличи, запазване на бонуса от 120 лева за пенсионерите и след 1 януари, както и пълна компенсация за домакинствата и бизнеса - скокът на тока да бъде поет от държавата. "Обикновеният българин има нужда от това държавата да бъде майка, омбудсман, а не мащеха и ще бъдем гарант за това", заяви Манолова. Според нея разчетите показват, че ще има достатъчно средства за осигуряването на посочените в плана социални мерки. 

По нейни думи в момента се води "мръсна война" от партиите на статуквото спрямо "партиите на промяната", в която се включват и социологическите агенции. От ИБГНИ призоваха гражданите да не вярват на "мантрата на социолозите", които никога не познавали техния резултат. 

Попитан дали от формацията евентуално биха провели разговори с БСП в бъдещия парламент, за да се сформира правителство, Николай Хаджигенов от ИБГНИ отговори "За съжаление, ще трябва да се говори с БСП, би било чудесно да не се налага", но запази своята категорична позиция за отказ на преговори с ГЕРБ и ДПС. 

От своя страна пък Татяна Дончева заяви, че трябва да се мисли върху това кой може и кой не може да направи правителство в следващия парламент. "Ако някой просто и иска, а не може или му е много мъчно, че се е оказало, че два пъти е имал възможност и се е провалил, и останалите изпитват недоверие, че той може да се справи с каквото и да било, това е негов проблем", коментира тя, визирайки "Има такъв народ". По нейни думи БСП все пак са доказали, че могат с това, че са пожелали разговор с партиите на промяната и споделят техни ценности.