И вторият избор на членове на ВСС провален

И вторият избор на членове на ВСС провален

Вторият избор на членове на ВСС също не успя.  Избирателната комисия обяви за нередовен проведеният избор за двама членове на Съдийската колегия на ВСС от съдебната квота в неделя. Същият беше и резултатът от изборите предния ден. 

Председателят на Избирателната комисия в Общото събрание на съдиите Весела Павлова – съдия във Върховния администативен съд, обяви, че съгласно чл. 29к, ал 2 от ЗСВ изборът се смята за редовен, ако са гласували не по-малко от 33 на сто от имащите право на глас, което представлява не по-малко от 727 броя гласове. Общият брой на гласувалите в неделя е 580 от 2202-ма, включени в списъка на действащите съдии по реда на чл. 29д от ЗСВ. По тези съображения Избирателната комисия, след проведено гласуване, с 5 гласа „за“ и 4 гласа „против“ обяви избора за нередовен. Членовете на Избирателната комисия, които са изразили отрицателен вот, са изложили аргументи, с които го мотивират.

Съгласно чл. 29н, ал. 4 от ЗСВ решението на Избирателната комисия подлежи на обжалване в седемдневен срок от обявяването му чрез Съдийската колегия на ВСС пред състав, състоящ се от трима съдии от ВКС и двама съдии от ВАС.

В процедурата участваха Деян Денев – съдия в Окръжен съд - Варна, и Марина Михайлова – съдия във Върховния административен съд.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.