И строителите ще получават 60% от заплатата си от държавата

И строителите ще получават 60% от заплатата си от държавата

По-широк кръг от бизнеси, пострадали от кризата заради коронавируса, ще може да се възползва от помощ от държавата, за да запазят служителите си. Първоначално държавата възнамеряваше да плаща до 3 месеца 60% от заплатата на сервитьори и бармани, артисти, както и спортисти. Останалите 40% и осигуровките ще трябва да се покриват от предприемачите.

След възражения от работодателите кръгът се разширява и вече пари ще получават заетите в строителството, продавачи в магизини и пазари, журналисти, специалисти по маркетинг и връзки с обществеността. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет.

Така работодатели, които поради извънредното положение, са преустановили работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители, може да се изплащат компенсации с цел запазване на заетостта на работниците и служителите в предприятието. Помощта ще е ограничена от максималния осигурителен доход, което означава при 60 на сто от него около 1800 лв. След корекция на правителството част от големите фирми в производството също ще могат да се да се възползват от подпомагане за срок от три месеца. Изключения има в преработващата индустрия, като производители на тютюневи изделия,  рафинирани нефтопродукти, лекарства и компютърна техника.

Според сегашното предложение секторите, които ще могат да получат помощ, са голяма част от търговците, транспортния бранш, фирмите в хотелиерството и ресторьонтьорство, консултанти, спортисти, артисти и др. Отпада изискванието фирмите от тези икономически дейности да трябва да са преустановили дейността на поне 50% от персонала си. Служителят, за когото държавата плаща, ще трябва да остане поне още 3 месеца. За да получат тази помощ, фирмите трябва да нямат задължения към държавата и общините за данъци и осигуровки. Освен това да не са обявени във фалит, да не се намират в производство по несъстоятелност или ликвидация.

Междувременно през последните дни стана ясно, че спират работа някои от най-големите автофирми в България. Поддоставчиците за автомобилостроенето са в тежка ситуация, посочват от браншовата организация и изреждат причините за това. Първата е невъзможност да извозват работещите, голяма част от които живеят на 70-80 км от завода - поради мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса. Втората причина е започващата криза поради спиране на европейски фирми, произвеждащи автомобили.

Не е изключено при ненамеса от страна на държавата отделни производства да бъдат изнесени в други страни, предупредиха от бранша по машиностроене. При корабостроенето, основно кораборемонт, фирмите също спират работа. 

Според Асоциация на индустриалния капитал в България повечето компании предвиждат спад в продажбите от 30% до 50% и резултатите за бизнеса от март няма да са като тези от февруари, а през април компаниите ще са на загуба, предупреди Васил Велев от работодателската организация. Според него, схемата на правителството, според която 60% от работната заплата се поема от държавата, а останалите 40% от работодателя, всъщност е 20% на 80% за сметка на компаниите. „От едно спряло предприятие се очаква да плати 40% от заплатата на служителите си плюс 20% осигуровки, плюс осигуровки и данъци за сметка на работника. Така обратно се връщат от тези 60% 40% и се получава 20% на 80. Предприятието обаче няма никакви приходи, защото е спряло и няма от къде да вземе тези 80%“, допълни Велев.

„Опитите да се посочат изчерпателно всички икономически дейности (компаниите, които подлежат на компенсация от държавата), създава риск засегнати работодатели да останат извън обхвата на постановлението“, смятат от Българската стопанска камара (БСК). Част от членовете на организацията са алармирали, че дейността им не попада в правителственото постановление за изплащане от бюджета на 60% от осигурителния доход на служителите им, въпреки че са засегнати от рестриктивните мерки срещу разпространението на коронавируса Covid-19.

От там обясняват, че засегнатите компании, за които засега не е предвидено обезщетяване на служителите, се занимават с организиране на конгреси и търговски изложения, приготвяне и доставка на храна за работнически и ученически столове, както и за детски кухни. Става въпрос също за търговци на едро, чиято логистика е силно затруднена, а дейността – драстично понижена.

Предложението е в постановлението на правителството да се промени така, че да не се описват икономическите сектори, служителите в които ще получат от държавата 60% от заплатата си в случай, че компанията им е трябвало да спре работа заради извънредното положение. По-целесъобразно според Камарата е да се съдържат единствено изключенията, които със сигурност няма да бъдат компенсирани от бюджета. Така максимално широк кръг от работодатели да имат достъп до предвидените средства.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.