* Оферта от Василев за продажба „златните кокошки“ от КТБ също сред иззетите при обиските документи

* Малинов лично поискал пари от Малофеев, за да манипулира обществото в полза на Русия

И цялата схема по кражбата на „Дунарит“ от престъпния тандем между Цветан Василев и Емилиан Гебрев изплува от шпионския скандал, тресящ държавата вече трети ден.

Едностраничната докладна, озаглавена „Придобиване на контрол върху Дунарит АД от ЕМКО ЕООД“ лъсна сред документите, иззети от прокуратурата в хода на разследването, по което обвиняем е бившият соцдепутат, ексиздател на „Дума“ и председател на движение „Русофили“ Николай Малинов.

Към момента той е единственият обвиняем по делото за шпионаж в полза на две организации на руския олигарх Константин Малофеев и генерала от ГРУ Леонид Решетников, но още при подвеждането му под отговорност от държавното обвинение не изключиха варианта да бъде последван и от други лица. Излезлите дотук документи потвърждават, че в заверата участие са имали и Цветан Василев и Емилиан Гебрев.

Самият скандал избухна в началото на седмицата, когато лъсна, че Малинов е помагал на Малофеев и Решетников да реализират план, условно озаглавен „Проект България“, чиято крайна цел е била да се промени геополитическата ориентация на страната от прозападна към сателит на Русия чрез овладяване на стратегически компании в медийния, телекомуникационния и оръжейния сектор у нас и сформиране на партия. За целта била постигната уговорка банкерът-беглец Цветан Василев да прехвърли на Малофеев активи за над половин милиард евро, срещу което той да получи протекциите на приближения до Кремъл руски олигарх, а Малинов – финансиране на грандоманския проект за манипулиране на цялото българско общество.

След като политици от левия сектор в един тон с медии, финансирани от Василев и ортаците му подсъдими олигарси у нас обявиха акцията и обвиненията за шпионаж за своеволие, неподкрепено от конкретни данни, вчера прокуратурата разпространи част от доказателствата, събрани при обиските в началото на седмицата. Оттам посочиха, че данните се публикуват с разрешението на наблюдаващия прокурор, самите обиски са били проведени след предварително разрешение от Специализирания наказателен съд, а в своята цялост данните ще бъдат представени пред съда, когато приключи досъдебното производство. „На опитите за компрометиране на действията на правоохранителните органи, ПРБ ще отговаря с публичност и прозрачност, при спазване на презумпцията за невиновност и законовите права на гражданите“, посочиха от държавното обвинение.

Разпратените копия на доказателства са в обем от общо 10 страници, представляващи 4 документа. Единият от тях е вече споменатата схема за задкулисна кражба на „Дунарит“. Документът е от 17 февруари 2016 г. и в него са описани основните стъпки, чрез които ЕМКО да придобие основния пакет акции във военния завод. Схемата е задействана, след като вече са се провалили първите два опита за кражба на завода заедно с други активи, финансирани от КТБ в полза на Малофеев и с помощта на Василев. Първият бе през пролетта на 2015 г., когато банката за 1 евро на белгиеца с московски паспорт Пиер Луврие (отново приближен на руския олигарх) се опита да открадне от масата на несъстоятелността на КТБ „Дунарит“, „Авионамс“, БТК, НУРТС, Фърст диджитал и ГАРБ с твърденията, че ги била откупила от Василев. А вторият бе през есента на същата година, когато на хоризонта излезе друг приближен на Малофеев – Дмитрий Косарев, който също се опита да сложи ръка на част от тези активи. След неговия провал, бе задействана друга схема, основни действащи лица, в която вече бяха българи – ТМН на Иван Езерски и ЕМКО на Емилиан Гебрев.

Документът, разпространен в четвъртък показва ясно как престъпната група е възнамерявала да сложи ръка на „Дунарит“, като изрично е записано, че в края на цялата операция, включваща увеличение на капитала на „Дунарит“ с абсолютно фиктивни врътки ЕМКО трябва да притежава 88% от военния завод, а ТМН да бъде „мажоритарен хирографарен кредитор (бел.р. ползващ се от обезпечението на цялото имущество на длъжника)“ на фирмата-майка на предприятието – Хедж. Само два дни по-късно схемата вече е пусната в обръщение - ЕМКО заявява в КЗК концентрация с „Дунарит“.

Схемата де факто не само потвърждава разкритията, правени през годините от изданията на „Телеграф медиа“ за това как Василев и Гебрев се опитват да откраднат военния завод и го точат незаконно вече три години, но разбива на пух и прах лъжите и на двамата, регулярно разпространявани от тях чрез ефира на удобни тв предавания. Поредното такова представление бе вчера, когато оръжейният търговец, отново в сутрешния блок на bTV, където по традиция се изявява, пак се опита да се изкара собственик на „Дунарит“, както и че бил отровен, защото искал да го закупи. Старо твърдение, опровергавано десетки пъти, както впрочем и от разпространения документ, който датира 9 месеца след опита за отравяне (повече за лъжите на Гебрев виж в карето).

Доказателствата опровергават и твърденията на обвиняемия по аферата – Николай Малинов, който в интервю отново за същия сутрешен блок се опита да заяви, че бил стратег и не се занимавал с пари. Сред разпространените документи е цитираната вече от прокуратурата докладна записка от председателя на „Русофили“ до Малофеев, в която подробно е описан „План България“ и иска финансови средства за реализирането му. „България трябва да бъде държава, която гради своето бъдеще с Русия. Русия е по-силна от нас и ние на свой ред си даваме сметка, че без нея няма да оцелеем......Наша основна цел е геополитическата преориентация на България на основата на православието, славянската култура и традиции, които неизменно ни обединяват с Русия“, пише Малинов, като изброява 5 точки за постигането на тази цел. Първата е действия в неправителствения сектор чрез НД „Русофили“, втората – създаване и поддържане на интернет сайтове, третата – създаване на аналитично-политически център (тинк-танк), четвъртата – създаване на собствен телевизионен канал, а петата – на русофилска партия на основата на оглавяваното от него движение. Изрично е посочено, че за целта трябва да се установи контрол върху БТК (Виваком) със съдействие на „Внешторгбанк“ и намиране на инвеститор, чрез който тя да „остане под руски контрол“, а също върху „Дунарит“, „Авионамс“ (бел.р. „Авионамс“ е откупена от държавата в началотона 2016 г., което потвърждава, че докладната е от 2015 г.) и групата на TV7 (каналите TV7, News7 и Super7). Предлага се и Малофеев да направи инвестиции в сектора на земеделието и преработвателни предприятия на стойност до 120 млн.евро. Към докладната записка има три приложения, като второто започва с думите: „С цел създаване на адекватна икономическа основа за дейността ни ние предприехме действия по безвъзмездно предаване на активи на сума, по-голяма от половин милиард евро от страна на бившия банкер Цветан Василев към бизнесмена Константин Малофеев. Тези активи не трябва да попадат в български ръце, защото българската държава със своята мощ ще се намесва във владението и ползването им“. Както можем да се досетим в текста няма и дума, че всички тези активи са финансирани с кредити от фалираната от Цветан Василев КТБ и бидейки такива са част от масата на несъстоятелността на банката и съответно средство за разплащане с ужилените вложители в нея.

Става ясно също, че Малинов се е свързал с Малофеев не само по препоръка на Решетников, но и по съвет на Игор Шогалев (бел.р. не е уточнено дали става въпрос за бившия министър на информацията и комуникационните технологии на Русия).

Прелюбопитен е и четвъртият документ, разпратен от прокуратурата – той е подписан от самия Цветан Василев, представил се за „собственик на КТБ Груп“. Той представлява оферта, с която банкерът-беглец предлага „продажба на активи на КТБ груп“, сред които БТК и НУРТС без да уточнява, че те не са негова собственост, а на фалирания трезор.

Лъжите на оръжейния бос

В поредно интервю в очевидно удобния за него (и други олигархични играчи и пионки) ефир на сутрешния блок на bTV, оръжейният търговец и ортак на банкера-беглец Цветан Василев – Емилиан Гебрев, отново произнесе цял куп лъжи. Ето най-големите лъжи, произнесени от него, както и фактите, опровергаващи ги.

Преди 20 дни съд бил постановил и указал на Търговския регистър да впише увеличението на капитала на „Дунарит“, чрез което той се опитва още от 2016 г. да да се узакони като собственик. Търговският регистър обаче не си изпълнявал задълженията заради натиск (Гебрев не казва чии).

Фактите: Истината е, че Търговският регистър не вписва въпросното увеличение по изключително проста причина – това би било нарушение на закона. Вчера Блиц публикува информация, придружена от документ, според която още през август 2017г. държавата, в лицето на КПКОНПИ е спряла с окончателен съдебен акт тези опити за заграбване на русенското предприятие. Искът, заведен от комисията, е за отнемане в полза на държавата на присвоени от Цветан Василев активи за над 2.2 милиарда лева, сред които попада и „Дунарит“.

Предполагаемият опит за отравяне на Гебрев бил свързан с искането му да придобие „Дунарит“.

Фактите: Това е лъжа, лансирана от оръжейния търговец при почти всяко негово интервю и опровергавана също толкова пъти, в това число и от документа, иззет от прокуратурата при обиските по шпионския скандал. Датата на документа е 17 февруари 2016 г., когато и за първи път в схемите за кражба на „Дунарит“ се появява Емилиан Гебрев. Той самият е хоспитализиран в болница със симптоми на отравяне 10 месеца по-рано – през април 2015 г. По това време главно действащо лице в опитите за прилапване на „Дунарит“ е подставеното лице на Цветан Василев и покровителя му Малофеев – Пиер Луврие. А самият Гебрев има апетити към друго военно предприятие – НИТИ.

Сигнал до прокуратурата разкрива: Протестите срещу Гешев финансирани с пари от военния завод
 

Русенският военен завод „Дунарит“, който вече над две години е под контрола на Цветан Василев чрез оръжейния търговец и негова марионетка Емилиян Гебрев, е осигурил финансирането на протестите в София срещу кандидата за главен прокурор Иван Гешев.

Това става ясно от сигнала на русенеца Йордан Бонев, който бе внесен в прокуратурата. Банкерът беглец отдавна използва предприятието за касичка, с която се разплаща за охолния си начин на живот в Белград, за медийните си балони, за отчисления към руския си покровител Константин Малофеев, а както лъсва от сигнала - и за да буни протести.

Бонев съобщава на прокуратурата, че се подготвя заговор за сваляне на правителството, щедро финансиран от укриващия се от правосъдието банкер беглец Цветан Василев и подсъдимия разградски олигарх Иво Прокопиев.

Осигурени са били 400 000 лв., които са платени за протести на 10 и 12 септември на организации като „Правосъдие за всеки“ и „Боец“, както и на рекетьорите от сайта „Биволъ“.

Бонев придружава сигнала си скрийншотове на чат, както и аудио и видео записи между осъдената за подкуп от 75 000 евро бивша кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и баща му Венцислав Ангелов – Чикагото. Самият Бонев признава, че първоначално е бил част от разговора, но се е разочаровал.

"Иванчева се главозамая, помисли се за лидер и започна да върти телефони като диктатор. Държеше ми сметка защо съм закъснял с 15 минути, а аз събирах през това време подписка за нея, разкрива Бонев. Иванчева вчера бе поканила медии на брифинг, в който да обясни, че сигналът срещу нея е фалшив, но изненадващо не се появи, като обясни отсъствието си с хранително отравяне. По-късно обаче бе сгащена от журналисти в сградата на Специализирания съд, където се озова, водейки две кучета, докато в една от залите течеше дело срещу хакера от „ТАД Груп“ Иван Тодоров. Самата Иванчева се води в домашен арест и е абсолютно непонятно защо се разхожда по улиците.

За разлика от вторник, когато бе сред активните участници в първия протест на едно от олигархичните НПО-та - „Правосъдие за всеки“, срещу Гешев, тя отсъстваше от вчерашния. Той бе насрочен за 15 часа и този път беше организиран от друго олигархично НПО – финансираното от Василев БОЕЦ. Освен осъдената на първа инстанция за корупция бивша кметица, след провала на протеста във вторник, който преобладаващо бе превзет от ултраси и роми, на вчерашния липсваха и други емблематични лица за задкулисието у нас – дясната ръка на Командира и председател на ДСБ Атанас Атанасов, както и лидера на друго олигархично партийно отроче - „Да, България“, Христо Иванов. За сметка на това, скандалният съдия Методи Лалов отново бе редом с татуираните платени гамени.

Единствени с мегафон в ръка на стълбите на Съдебната палата се изправиха разследваният за нападение над журналист „боец“ на БГ Мадоф Георги Геогиев, „биволът“ Димитър Стоянов и професионалният протестър и безделник Манол Глишев. Шепата пригласящи им протестъри обаче бяха подкрепени от откровено платена агитка – 200 мускулести и татуирани момчета от Перник. Отново бяха докарани видински роми, присъстваха и батките от Бургас, които преди два дни бяха в компанията на дъщерята на Митьо Очите Станислава и издигнаха плакат с надпис „Свобода за Димитър Желязков“. На площада пред Съдебната палата дойдоха и 10 мъже и жени с вид на клошари, които размахваха метли и бяха видимо пияни. Агитките, батките и клошарите ведно с протестърите викаха с цяло гърло: „Гешев е затвор!“, „Оставка“ и "Мафия". Част от ромите признаха, че са дошли с автобуси и са им били осигурени сандвичи за през деня. Запитани дали са получили пари и по колко, предпратиха: „Питайте организатора“. Георгиев естествено се разграничи. Самият протест пък в един момент се разцепи като две групи взаимно се обвиняваха в провокации.

Според доклада за 2018, приет от НС: Руската хибридна

война заплаха за националната ни сигурност

Хибридната война, водена от Русия, е сред основните заплахи за националната сигурност на България и на страните-членки на НАТО. Това става ясно от доклада за 2018 г., който бе приет през лятото от Министерския съвет и одобрен днес от Народното събрание. „За“ него гласуваха 97 народни представители, „против“ - 47, а въздържали се – 10. Срещу доклада се обявиха от БСП, с мотива, че нямало „анализи и оценка“.

Документът е 223 страници, в които са обхванати всички рискове пред страната ни, като на две от страниците са описани тези, произтичащи от Руската федерация.

„Продължаващото неизпълнение и избирателно прилагане от Руската федерация на фундаментални международни договори в областта на контрола на въоръженията, в т.ч. развитието и разполагането на ракетна система в нарушение на Договора за премахване на ракетите с малък и среден обсег на действие, засили рисковете за евроатлантическата сигурност. Нападението срещу семейство Скрипал във Великобритания създаде прецедент за употребата след Втората световна война на  отровни вещества, разработвани като химическо оръжие, на територията на Европа.

Кибератаките и дезинформационните кампании, част от т.нар. „хибридна война“,

продължиха да бъдат основно средство за  формиране и  разпространение на  превратни представи и стереотипи с антиевропейска насоченост в редица  държави членки и кандидати за членство в ЕС и за подкопаване на единството в ЕС и НАТО“, се посочва в документа.

В него се подчертава също, че през 2018 г. е продължило интензивното засилване и модернизация на военните способности на Руската федерация на територията на незаконно анексирания Кримски полуостров, включително и на прилежащите акватории, което задълбочи геостратегическия и военния дисбаланс в Черноморския регион. „Инцидентът в района на Азовско море през ноември 2018 г. и пленяването на украински плавателни съдове и екипаж в Керченския проток от бойни кораби на Руската федерация бе сериозно нарушение на международното право и на свободата на корабоплаване. Демонстрациите на военна мощ повишиха потенциала за военна ескалация. Всичко това засили  предизвикателствата за сигурността на Република България в социално-икономическо отношение, предвид затрудняването на търговско-икономическите и транспортните връзки в региона, както и във военнополитическо отношение поради милитаризирането на Кримския полуостров и продължаващата криза на доверие в отношенията на ЕС, САЩ и НАТО с Русия“, пише в доклада. В него се припомня също, че предвид географската ни близост до Украйна и наличието на над 200-хилядна българска общност на нейна територия, ситуацията продължава да бъде „силно чувствителна за страната“.

В доклада се отчита също повишение на честотата, обхвата и разнообразието на киберпрестъпленията в България. Друг вид заплахи за сигурността са свързани с миграционния натиск към страната. В борбата с тероризма се отправят

препоръки за по-засилено сътрудничество на международно ниво.

Актуални остават деянията, свързани с нерегламентиран достъп и хакерски атаки към интернет сайтове на лица, държавни и частни организации, потребителски профили в различни социални мрежи и нерегламентиран достъп до пощенски кутии, се казва още в доклада. Като основни заплахи се сочат вирусите и шпионските програми и зловредни кодове.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Предложение: Селските автобуси да не подлежат на тол такса

Така наречените селски автобуси да бъдат изключени от тол системата. Това предложение за коригиране на Закона за пътищата обяви, че внася в деловодството на НС председателя на транспортната комисия в СОС Карлос Контрера.