20 декларации подадени в началото на данъчната кампания

20 декларации подадени в началото на данъчната кампания

И тази година 90 на сто декларират доходите си онлайн

В първите часове на тазгодишната данъчна кампания бяха подадени около 20 декларации. Очакванията за 2021 г. са над 90 на сто от годишните данъчни декларации да бъдат изпратени онлайн към НАП. Така ще се запази тенденцията от 2020 г., когато значителен дял от декларациите бе изпратен през портала за е-услуги на НАП, коментира говорителят на Националната агенция по приходите (НАП) Росен Бъчваров за „Монитор”. 

„Деклариралите доход са много малко, но е нормално и естествено, защото хората предпочитат предварително попълнените декларации, които ще са достъпни през март”, смята Бъчваров. По думите му автоматично попълнените данни спестяват време и усилия и затова се очаква да няма промяна в дела на ползващите тези декларации.

И тази година срокът за подаване на декларации е 30 април. За да се възползваме от до 5 на сто отстъпка от данъка за довнасяне обаче трябва да подадем документи до края на март 2021 г. Отстъпката ще е в размер до 500 лв. Декларации може да се подадат на място или чрез портала за е-услуги на НАП. От март ще са налични и предварително попълнените декларации, но за да ги използваме, трябва да имаме валиден е-подпис или персонален идетификационен код (ПИК) от НАП. Данните в тях ще са на база, подадена от основния ни работодател информация за изплатени доходи. Така ще има автоматично попълнени данни за доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица, и пр. Ако обаче получаваме доходи от наем от други физически лица, или пък имаме постъпления от чужбина, то трябва сами да посочим това във формулярите. Същото се отнася, ако използваме данъчни облекчения.

Припомняме, че само за тази година бе прието данъчното облекчение за отглеждане на деца, ненавършили пълнолетие, да се увеличи на 450 лв., 900 лв. и 1350 лв. за съответно едно, две и три или повече деца на възраст под 18 години.

Как да се изпращат предварително попълнени данъчни декларации вижте ТУК.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.