15 булеварда ще бъдат реконструирани през следващата година в София. Обновяването на обектите са заложени в проектобюджета на общината за 2019г., който бе представен от кмета на София Йорданка Фандъкова и заместника й Дончо Барбалов.

Парите, с които столицата ще разполага през следващата година са 1,587 млрд. лв., което е над 30 млн. лв. повече от средствата гласувани за 2018г.

Капиталовата програма на общината за 2019 г. е на стойност 551 млн.лв., като 58% от тях са от спечелени европроекти. Строителството на метрото си остава най-големия обект на общината. 307 млн.лв. ще бъдат вложени в изграждането на първите два етапа от третия лъч на подземния транспорт. Догодина през есента ще бъдат пуснати първите станции от третия лъч на метрото от "Красно село" до бул. "Патриарх. Евтимий", до края на 2019г. тези от центъра до бул. „Владимир Вазов“, а в началото на 2020г. ще са готови спирките на подземния транспорт от „Овча купел“ до Околовръстния път при „Горна баня“.

С 51,3 млн. лв. ще се вложат в ремонти на 15 големи обекта, сред тях са разширението на бул. „Филип Кутев“, последният участък от бул. „Монтевидео“ при новата метростанция, южното платно на бул. „Тодор Каблешков“ (от бул. „България“ до ул. „Костенски водопад“), пробива на бул. „Петър Дертлиев“, Източната тангента от бул. „Ботевградско шосе“ до Северна скоростна тангента, както и локална улична мрежа, която обслужва тангентата. С нов облик ще се сдобият булевардите „Първа българска армия“, „Президент Линкълн“, улиците „Народно хоро“, „Житница“, „Кукуш“, „Йосиф Щросмайер“, „Коперник“, „Атанас Узунов“. Ще започне и ремонта на бул. „Скобелев“ и транспортния тунел на НДК. 38 млн. лв. са предвидени за ремонти на вътрешно квартални улици. 4,5 млн.лв. пък ще бъдат вложени в осветлението на града. Трамвайните трасета по бул. “Цар Борис III” и ул. “Каменоделска” ще бъдат обновени със 17,6 млн.лв. Приоритет на кметството си остава и модернизацията на градския транспорт. Догодина със 100 млн. лв. ще бъдат закупени нови автобуси, а с 32,8 млн. София ще се сдобие с 13 нови нископодови трамвая. Ремонтите на парковете и зелените площи ще струват на града 18 млн. лв. Общината има намерение да закупи и мобилна автоматична станция за измерване на качеството на въздуха за 400 хил. лв.

Образователната инфраструктура е сред ключовите пера в бюджета, като общо заделените пари са 68 млн.лв. От тях с 19 млн. лв. ще се реконструират и изграждат детски градини в „Манастирски ливади“, „Кръстова вада“, „Нови Искър“, Студентски град, „Овча купел“, „Горна баня“, „Подуяне“, „Красно село“, „Павлово“, „Княжево“, „Люлин“ и „Изгрев“. 9 млн. лв. са за изграждане на физкултурни салони и пристройки към 12 училища.

Минералните бани в Банкя и „Овча купел“също влизат в сметките на „Московска“ 33. За реставрациите им ще се дадат 5,6 млн.лв. Нов облик за 550 хил.лв. ще има и Кукленият театър.

На въпрос дали бюджетът е предизборен, кметът на София отговори: „Проектът за бюджет не е предизборен, защото не предвижда сериозни предизборни увеличения. Политиката ни по отношение на бюджета е последователна, защото само чрез последователна работа може да се постигат резултати без значение дали има, или не избори“.

Колите с евро 5 и 6 с по-нисък данък, смятаме го в нета

Данъкът на колите с най-високите екологични показатели на двигателя – Евро 5 и 6 ще бъде по-нисък. Това съобщи зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов и обясни, че промяната е в синхрон с националния бюджет, където е заложено собствениците на старите коли да плащат по-висок налог. Скоро ще бъде пуснат и данъчен калкулатор, чрез който всеки да може да изчисли налога, който дължи. Заради държавния бюджет ще бъдат променени и данъците за имотите в курортните селища. От Столичната община ще настояват за минимални прагове на увеличение на тези данъци. От “Московска” 33 не залагат други промени на данъците извън тези, които са предвидени в националния бюджет.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Най-висока е в Смолян, а най-ниска – в 34 РИК София

ЦИК: 26, 22% избирателната активност към 17 ч.

Най-висока е в Смолян, а най-ниска – в 34 РИК София

Избирателната активност към 17.00 часа е 26, 22 на сто и тя е по-ниска от тази към същия час на евроизборите през 2014 г., когато е била 27,99 на сто, или с около 1,5 на сто разлика. Това съобщи говорителят на ЦИК Таня Цанева.

Абитуриенти си пожелаха анулиране на матурата по английски

Анулиране на резултатите от матурата по английски език си пожелаха зрелостници от разградската Профилирана природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“. Заедно с желание за здраве, щастие, пари, скъпи коли, прием в университет, мечтата се появи на балони, които завършващите пуснаха в небето в нощта на бала си.