И палатът на олигарха Прокопиев извън закона, басейнът и дуварът му нелегални (ОБЗОР)
3

И палатът на олигарха Прокопиев извън закона, басейнът и дуварът му нелегални (ОБЗОР)

  • Кметът на Созопол: Ако има нарушения на закона, ще събаряме принудително след края на сезона

За подсъдимия за аферата EVN и обвиняем за пране на пари олигарх Иво Прокопиев газенето на закони явно е спорт. Това лъсна от поредно съобщение на Върховната административна прокуратура, обобщаващо досегашните резултати от проверките под неин надзор на незаконно строителство по Южното Черноморие. Те се правят на място и по документи от министрите на регионалното развитие, околната среда, туризма и информационните технологии с началника на ДНСК, като в съобщението става ясно, че в рамките на все още продължаващата проверка са открити нарушения в Буджака, Росенец и Обзор.

Тези в созополската местност се оказват и най-фрапиращите, заради което по случая бяха образувани и отделни пропески. Така след като преди няколко седмици от обявеното от държавното обвинение стана ясно, че хасиендата на Прокопиев незаконно спира гарантирания по Конституция достъп на гражданите до скалите и морето на „Германката“ на Буджака, оставяйки проход до ивицата само по стръмна и опасна пътека, днес стана ясно, че и самата хасиенда е извън закона, като има цяла серия нарушения. Освен оградата й, която е двуметрова – масивна с бетон и желязо противно на разрешителното, басейнът в имението изобщо не фигурира в издаденото удостоверение на главния архитект на община Созопол и няма акт за въвеждане в експлоатация,
но се използва от Прокопиев и семейството му. Най-фрапиращото обаче е, че по устройствения план, действащ към момента на издигането на палата, имението е трябвало да е от две отделни сгради, разположени на два терена, но се оказва, че се шири и на двата, което противоречи на издаденото разрешение за строеж. „С оглед на това е съставен констативен протокол от служители на РДНСК Бургас и е сезиран кметът на община Созопол за предприемане на законосъобразни действия по компетентност на основание чл.224а, чл.225а от Закона за устройство на територията“, пишат в съобщението си от прокуратурата.
Новината за поредните закононарушения, направени от каолиновия крал идва броени дни, след като при протест на бившия евродепутат и настоящ лидер на „Антикорупционния фронт“ Николай Бареков лъсна, че и канализацията на имота е незаконна и отпадните води на Прокопиев се стичат право в морето.

Преди месец, кметът на Созопол Тихомир Янакиев се закани в интервю за „Телеграф медиа“, че ако бъде установено незаконно строителство, то ще бъде събаряно, независимо дали е на олигарси.

Днес, потърсен за коментар, Янакиев заяви:"В момента съм в отпуск, поради което не съм запознат с констатациите на прокуратурата. Ако действително е установено незаконно строителство, ще предприемем всички необходими мерки, за да се приведе обектът в съответствие с изискванията на закона. И ако е необходимо ще се предприемат и действия по принудително събаряне на незаконно изградените обекти. Това обаче е възможно да стане най-рано след 30-ти септември, когато изтича забраната за строителство свързана с туристическия сезон".

Констатациите изкарват с още по-голяма сила наяве двуличието на Прокопиев, който дерибейства от години на Буджака, узурпирайки заедно с ортаците си „Германката“ и бившия му правосъден министър и настоящ сламен лидер на партията му „Да, България“ Христо Иванов. Последният, под диригентската палка на ментора си и с шумното отразяване на медиите от мейнстрийма на каолиновия крал, направи няколко акции на Росенец с мотива, че се борел със закононарушенията, а в същото време упорито продължава да мълчи за хасиендата на Прокопиев, заявявайки, че не бил запознат с казуса.

За Росенец констатациите на прокуратурата са, че ивицата там дори няма статут на плаж, а достъпът до нея е ограничен само от временна строителна ограда, както и че пристанът за яхти и лодки и вре не е с издадено разрешение за строеж, няма наличие и на одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за сградите в имота, като за това е сезиран кметът на Бургас, за да предприеме нужните действия. Открито е също, че пристрояването не е извършено през 80-те години на миналия век, както е посочено в нотариалния акт, което ще е обект на проверка на ВКП.

В Обзор пък е установено, че жилищна сграда за курортно ползване е построена, въпреки че няма данни за извършено обследване на укрепването й. Няма представени актове и протоколи, съставени по време на строителство, удостоверяващи извършените СМР и законността на стоманобетоновите пилоти, а в същото време проверката е установила, че те се на в съответствие с проекта.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.