И олимпиадите с тежест при приема след 7 клас

В НПМГ

И олимпиадите с тежест при приема след 7 клас

През новата учебна година Националната природоматематическа гимназия е предложила прием в седем паралелки след 7 клас, съобщи зам.-директорът на НПМГ Деница Кожухарова. Първите две са „математика и информатика с английски език“ и „математика и информатика с немски език“.

Пред „Телеграф“ Деница Кожухарова обясни как ще се смята балът на децата, които кандидатстват в училището и каква тежест имат олимпиадите и състезанията:

Баловете в НПМГ за първите ни две паралелки не са по-ниски от останалите елитни гимназии. Когато излязат таблиците на РУО, те са веднага след СМГ и са много високо в статистиките. А в един момент става така, че всичките езикови гимназии излизат пред нашите паралелки, но те имат квоти. Това никой, никога не го казва. И никой не говори за бала на момчетата, който е с 50 точки надолу. Други наши паралелки са: една физика и математика, една химия биология с английски, една биология и химия, английски. Балообразуването за тези три паралелки въври на следния принцип: взема се веднъж НВО по математика, веднъж НВО по БЕЛ, веднъж оценката от свидетелството по профилиращия първи предмет / физика, химия, биология/ и веднъж оценката от свидетелството по математика. Останалите 200 точки детето получава или като удвоен резултат от областен кръг на съответната олимпиада или като удвоен резултат от съответния модул от нашето състезание „Академик Любомир Чакалов“.

На олимпиадата детето трябва да е изкарало поне 60 % от максималния брой точки. Докато на състезанието това ограничение го няма. Така ние правим бала от 500. Затова нашият затова се различава от всички останали гимназии. Докато НВО се правят за средностатистическия ученик, олимпиадите областен кръг и състезанието „Академик Чакалов“ е деца с интереси и трудността е доста сериозна. И там рядко се стига до 100 точки. Не е по-лесно, дори е по- трудно, защото тези деца освен БЕЛ и математика се готвят и още един, а в някои случаи и два предмета. Следващата, шеста паралелка при нас е биология и химия с немски, но тук биологията няма да е водеща. Химията и биологията ще са с равен брой часове през целия етап на обучението. И последната седма паралелка е географска.Тя се води икономическо развитие с английски език. По колко деца се борят за място зависи от годината, зависи от паралелката, но ние вече не можем да имаме и пълен поглед, защото всичко минава през РУО. Реално нямаме представа колко деца са ни записали и като какъв номер желание. Конкуренцията е сериозна. Аз се занимавам с приема и като дойде време за записване тук е или върволица. Питат за свободно място, както по телефона, така и на място. Има много желаещи. Търсене има за нашите паралелки, защото мисля, че качествено образование.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.