И офшорки изскачат зад купувача на ЧЕЗ

И офшорки изскачат зад купувача на ЧЕЗ

Регистрирани са в Джърси и Кипър, депутат предлага проверка на капиталите им. 80-годишен вписан като собственик в едно от съмнителните дружества

И офшорки изскачат зад „Еврохолд“ - купувача на ЧЕЗ, сочи справка в публичните регистри. Преди дни стана ясно, че дружеството иска да купи най-голямото ЕРП у нас въпреки липсата на опит в тази сфера и пренебрегвайки скандалния си минал опит в Гърция и Румъния. Документи показват, че централната банка на Атина 3 пъти е отрязала дружество от групата, което се опитало да купи клон на голяма застрахователна компания. Друга фирма на кандидата пък е била глобена в Румъния за картелно споразумение.

Сега се оказва, че зад „Еврохолд“ изскачат и офшорни дружества с неясни капитали. Такъв е случаят с дружеството „Синтетика“, което преди години е било създадено да се занимава с несвойствените за „Еврохолд“ дейности.

В момента в свързаното с купувача на ЧЕЗ дружество като собственик се появява кипърската „Камалия трейдинг лимитид“, която от своя страна е записана като участник в собствеността на 5 фирми, регистрирани в България. Сред тях е и „Евротрък“, която според регистрите има индиректни връзки с купувача на ЕРП-то за Западна България.

Едно от дружествата, в които „Еврохолд“ участва като собственик, се занимава със застрахователна дейност. За него също има данни за офшорно участие. Справка за него показва, че действителен собственик по Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици, известен още като закона за офшорките, е записана фирма, регистрирана в данъчното убежище на британския остров Джърси. Става дума за „Саут-истърн юръп фънд“. Интересното е, че за неин представител е записан предишен (втори поред) действителен собственик на застрахователната фирма, а именно „ЕС и партнърс лимитид“, също регистрирана във въпросната офшорна зона на британското островче в Ламанша. Друг интригуващ факт е, че като собственици на офшорката „Саут-истърн юръп фънд“ са записани четирима гръцки граждани, като единият от тях е на преклонната възраст от 80 години.

Както „Монитор“ вече писа, купувачът на ЧЕЗ е имал проблеми с регулаторните власти в две балкански страни - Гърция и Румъния. Там съседите са установили, че „Еврохолд“ не е подходящ за различни сделки и развиване на определена дейност заради това, че се финансира основно с кредити.

Според председателя на комисията по енергетика в парламента Валентин Николов трябва задължително да се проверяват купувачите на стратегически активи от инфраструктурата на България дали нямат връзки с офшорни фирми. По думите му не е незаконно офшорни компании да са сред купувачите и да участват в обществено поръчки. „Най-малкото обаче, когато службите установят, че има офшорна фирма, трябва да проучат произхода на капиталите им и кой стои зад тях, защото в офшорните зони, освен че се укриват данъци, се крие и собствеността, и нерядко и мръсни пари. Затова в случая е хубаво да се знае кой е собственикът, защото все пак става дума за обект от стратегическо значение“, смята депутатът от ГЕРБ.

Историята на продажбата на електроенергийния бизнес на ЧЕЗ в България е с няколкогодишна история. Освен фирмата на Гинка Върбакова имаше и трети кандидат за дружеството - индийcĸaтa "Индия пayъp".

Също през април КЗК започна извънредна проверка в "Еврохолд България" именно заради сделката. Целта беше да се изследва актуалното финансово състояние на дружеството и да се прецени дали то има капацитет да придобие бизнес, от който зависи стабилността на електроенергийните доставки за Централна и Западна България. За действията на регулатора бяха информирани още прокуратурата и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Засега няма данни какви са резултатите от проверката и дали тя още продължава.

Последното развитие около процедурата се случи в средата на април, когато българската "Еврохолд България" се включи като кандидат-купувач и получи ексклузивитет в преговорите. През миналата седмица стана ясно, че родната фирма ще плати 350 млн. лв.


По настояване на ДПС чакат „Еврохолд“ и регулаторите в НС

Кандидат-купувачът на ЧЕЗ - „Еврохолд“, продавачите от чешката фирма, собственик на ЕРП-то, както и представители на регулаторните органи у нас и правителството да бъдат изслушани в Народното събрание. Този призив на ДПС бе повторен от депутата от движението Йордан Цонев пред БНР.

Според него само на едно публично изслушване, на което присъстват и медиите, ще могат да се разсеят съмненията около сделката за придобиването на най-голямото ЕРП у нас. Той припомни в ефир, че вече в медиите са излезли данни за скандално минало на кандидат-купувача, включително и санкционирането му за монополно положение.

„По сделката засега няма данни за нарушения, но има данни за една много тежка, съмнителна корупционна тишина около сделката. Кои пари обичат тишината? Когато се продава териториален монопол в електроразпределението, от който зависят над 2 млн. български граждани?“, попита риторично Цонев. Той допълни, че в казуса смущаващо е поведението на регулатора КЕВР. В момента комисията се оглавява от свързания с Иван Костов Иван Иванов, който публично е заявил, че КЕВР няма критерии за избор на купувача.

„Като че ли не знаете, че при една такава сделка критерии са капиталовите възможности на дружеството и каква е историята му. Има ли наказания, има ли санкции в други страни? Това всичко тайна ли е? Всичко това не се знае ли? Или ще чакаме сделката да се превърне в нещо, в което беше се превърнала преди време? Тези неща трябва да се правят навреме“, заяви Цонев и допълни, че от поведението на регулатора в момента личи, че някой друг ще трябва да му свърши работата.

„И следващата седмица ДПС ще седне да ви напише и критериите. Така изглеждат нещата. Защото тишина при сделка с най-голямото ЕРП у нас не е добре. Не трябва сделката да се извършва при такава тишина и без дебат в обществото“, категоричен бе Цонев.

„И призовах да дойдат в парламента и да говорят там, защото там се чува всичко. Там са и медиите, там са и политиците, а Народното събрание има контролни функции върху изпълнителната власт. Дали има конкретен проблем в сделката – трябва да се уточни от регулаторите, защото за това получават пари. Ние за да се обадим, значи имаме нещо предвид“, допълни още депутатът от ДПС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.