От утре, 28 януари до 4 февруари Пазарджик и областта са в грипна епидемия, а децата в грипна ваканция. Това реши Областният оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания, свикан от губернатора Стефан Мирев. Днес първа смяна от занятия са отсъствали 21% от учениците, съобщи шефката на РУ на МОН Валентина Кайтазова. Тя допълни, че най-много са заболелите ученици в общините Брацигово, Панагюрище и Пазарджик

По неофициална информация в паралелките в по-малките класове броят на децата е до 10-12, тъй като останалите са болни и не ходят на училище. В социалните мрежи родители на ученици дни подред настояваха здравните власти да обявят грипна ваканция, тъй като освен възпитаници на учебните заведения има и много болни учители, чиито часове остават празни.

Официалната справка от местната здравна инспекция сочи, че през седмицата от 20 янвуари до 26 януари 2020 г. са заболели 211, заболеваемост 309,4/10 000 - висока с достигане на епидемично ниво, което се потвърждава и от наличие на вирусологично доказана циркулация на грипни вируси.За сравнение през седмицата от 13.01-19.01.2020 г. заболелите са 132, заболеваемост 193,5/10 000.Най-засегнати през последната седмица са възрастови групи 5-14 г. и 30-64 г.

По време на заседанието  зам.директорът на МБАЛ-Пазарджик д-р Георги Илчев  обяви, че в болницата няма повишение на броя на хоспитализираните болни и отделенията са нормално заети.  Няма тежки случаи, които да се дължат на грипна заболеваемост. 47 са болните деца в двете детски отделения. Има 6 свободни легла. Началникът на Инфекциозно отделение д-р Мария Пишмишева заяви, че заболеваемостта  в момента не е по-висока от друга година.

Според нея пикът  на грипа тепърва предстои. Във връзка с обявената грипна епидемия  и с цел предприемане на противоепидемични мерки в  МБАЛ-Пазарджик  се преустановяват  свижданията във всички болнични отделения. Със заповед на изпълнителния директор д-р Красимир Темнилов се спират и плановите операции-ще бъдат  извършвани само спешни операции.

Преустановяват се детските консултации в двете педиатрични отделения, както и женските консултации в АГО. Предприетите  ограничения за работата  и посещенията в МБАЛ- Пазарджик  ще бъдат в сила до официалната отмяна на грипната епидемия в Пазарджишка област. Педиатрите са категорични, че в повечето случаи се касае за усложнения от вирусни инфекции.

Много е важно още при първите симптоми на вирусна инфекция да се потърси лекарска помощ, както и да се преустановят контактите на болното дете с други деца, не предприемайте и самолечение, предупреждават медиците. Те съветват да се избягват местата, на които се събират много хора в затворени помещения, често да се мият ръцете и да се проветряват стаите.

 

 

 

По темата: грипна ваканция
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

32-годишен от Велинград приет в болница със съмнения за коронавирус

Тридесет и две годишен жител на Велинград, който се е прибрал от Италия, е вероятен носител на коронавирус. Мъжът се е почувствал неразположен. Вдигал температура, а близките му се опитали да помогнат с обичайните за това средства, но те не помогнали.

Болницата в Пазарджик с план за работа с евентуални заразени с коронавирус

Медицинският персонал от Спешно отделение, Инфекциозно  отделение и Отделението  по анестезиология и интензивно лечение в областната държавна болница в Пазарджик е снабден с лични предпазни средства за работа с рискови пациенти. Направен е план за организация на работата при съмнение за  заразен с Covid -19.

Преиздават безплатните карти за пенсионери в Пазарджик

От  2-ри март до 1 април гражданите над 70 години и лицата с първа, и втора група инвалидност, навършили 68 години могат да получат новите си едногодишни карти за безплатно пътуване по вътрешноградските тролейбусни линии. Необходимите документи, които възрастните пътници трябва да представят са лична карта и актуална снимка, а тези с група инвалидност и експертно решение от ТЕЛК.