И малките ученици на ротация при условие...

И малките ученици на ротация при условие...

Учениците от начален етап също ще преминават към ротация, ако общината, в която живеят, попада  в червения или тъмночервения цвят на COVID картата и заболеваемостта е над 250 на 100 000 население. Това става ясно от заповедта на здравния министър д-р Стойчо Кацаров. Въпреки че в София бройката отдавна надхвърля 250/100 000.

В нея е посочено, че училищата, които се намират в червена зона (заболеваемостта е между 250 и 500 на 100 000 населени), ще преминават на ротационен режим на обучение по две причини. Ако 20% от учениците в даденото школо отсъстват или ако над 30% от паралелките са поставени под карантина. Тогава половината класове ще преминат към онлайн обучение. Графикът, по който ще се осъществяват присъствените и дистанционните занятия, ще бъде определен от директора. Подобни ще са мерките и, когато дадена община влезе в тъмночервена зона. Тогава обаче няма да се взема под внимание какъв процент от учениците отсъстват или са карантинирани. Когато 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 000 население, присъствените занятия на 50% от паралелките ще бъдат преустановени. Тогава училищата ще редуват класовете – половината ще са онлайн, а другата половина – присъствено. Графикът пък ще бъде определен от образователния министър.

Досега най-малките ученици излизаха онлайн само ако са поставени под карантина. Миналата учебна година те минаваха и последни на ротация, като се започваше първо от по-големите ученици и няколко випуска от прогимназиален или гимназиален етап. С настоящата заповед обаче няма разделение на отделните етапи и най-малките ученици също ще са сред първите, които минават на ротация. Например, когато говорим за начално училище в община в червена или тъмночервена област, паралелките от 1-и до 7-и клас трябва да бъдат разделени на две и едната част да бъдат онлайн, а другата в класните стаи.

Днес по-късно се очаква да се вземе решение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.