И на 92 Елза Гоева продължава да създава картини

И на 92 Елза Гоева продължава да създава картини

Столичната галерия „Арте“ на ул. Бузлуджа“ 31 открива изложба живопис на големите художници Елза и Владимир Гоеви на 9 юли. Вернисажът ще е от 17.00 до 19.00 ч. при спазване на всички противоепидемични мерки. Експозицията може да бъде видяна до 27 юли.

Елза (1928) и Владимир (1925-2013) Гоеви са не просто едно от известните артистични семейства на България – те се родеят и допълват в своите начини на рисуване. И двамата са не просто художници от поколението на 60-те, което отхвърля имитативния реализъм и, възприемайки естетиката на творческото преобразяване на нещата, се обръщат към пластичното, духовното, светлината, философията на природата и образа. Те са сред най-напредничавите натури на своята общност. Изглежда, че и у двамата се заражда и развива успоредно интуитивна оценка за естетиката на новите художествени насоки, и у двамата се изработва усета за ценността най-вече на личния свят. По този начин те надхвърлят пространството с разпознаваеми форми от непосредствената реалност.

„Самата Елза Гоева е феномен (неуместна дума за нея и нейната скромност), защото и при очевидното дълголетие не престава да създава картини. При това творби, които можем да оприличим на поетични сентенции. Картините й казват неща чрез цвят и форма – необичайни по емоционален интензитет в мъдрото си спокойствие. Неща, които не могат да бъдат изразени по друг начин, защото за нарисуваното в тях няма думи. Творбите й са нещо като пресечна точка между реалността и поетичната символика“, казва за творчеството на 92-годишната Гоева художникът и познавач на изкуството й Калин Николов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.