И медицинските университетите онлайн, трябва им време да организират достъп срещу сертификат (ОБЗОР)

И медицинските университетите онлайн, трябва им време да организират достъп срещу сертификат (ОБЗОР)

И медицинските университети ще преминат временно към онлайн обучение. Причината е, че не могат да организират още от утре достъпа до лекции и упражнения чрез сертификат за ваксинация, преболедуване или направен отрицателен тест, каквото е условието за присъствени занятия в заповедта на здравния министър д-р Стойчо Кацаров.

В Медицински университет-София присъственото обучение се прекратява временно, докато не бъде създадена необходимата организация за организиране на допускането на студентите след представяне на сертификат за ваксинация, преболедуване или направен негативен тест.

В Медицинския университет – Варна също няма да имат присъствени лекции и упражнения следващите 5 дни. Като причината от университета посочват „неясни разпоредби в заповедта на Министъра на здравеопазването и необходимост от уточняване на възможностите и начините на прилагането им“.

Председателят на Националното представители на студентските съвети Даниел Парушев също смята, че периодът за реакцията от страна на висшите училища след заповедта на здравния министър е бил твърде кратък. „Трябваше да има поне седмица, за да могат висшите училища да имат достатъчно време да изработят механизъм, по който да продължи обучението в тях. Сега почти всички ще преминат онлайн. Времето е малко и се надяваме заповедта да не е финална и да имат ректорите право на реакцията. Да могат да се отворят пунктове за ваксинация или тестване пред университетите“, коментира той. По думите на Парушев положителната страна е, че системата на висшето образование вече знае как се работи в онлайн среда и студенти и преподаватели ще могат да се адаптират бързо.

Сред малкото университети, които ще имат занятия извън облачното пространство, са Медицински университет Плвен и е Химикотехнологичния и металургичен университет в София. Студентите на ХТМУ ще имат присъствени упражнения и спортни занимания на закрито, но за целта трябва да представят документ за ваксинация, преболедуване или направен тест. Тези в МУ-Плевен обаче ще трябва да го покажат и за вход в общежитията и столовете.

Университета за национално и световно стопанство ще бъде изцяло онлайн до издаването на нова заповед от МЗ. Без присъствени занятия за в Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Великотърновски университет "Св. св.Кирил и Методий".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.