И медицински специалисти в Русе подкрепиха исканията на национално ниво за достойно заплащане и добри условия на труд. Пред сградата на общината се събраха сестри, здравни работници от училища и детски градини, както и бъдещи техни колеги, сега студенти в Русенския университет.

Иванка Неделчева е медицинска сестра вече 33 години и основната й заплата е 670 лева, въпреки че работи в един от най-тежките сектори в УМБАЛ „Канев“ – отделението по съдова неврология. Тук пациентите са на легло и обгрижването им изисква висококвалифициран труд.

„Исканията ни са за две минимални заплати стартово, независимо от вида работа – дали ще бъде в болница или в учебно заведение, и оттам нататък диференцирано доплащане за тези със специфичен труд, като например работещите в интензивни отделения и в операционни зали. Нека не се остава с впечатлението, че нашето желание е да получаваме възнаграждения като тези на лекарите. Напротив, искаме заплащането да е диференцирано за лекарите и сестрите“, каза Неделчева. Тя подчерта, че е важно също да имат право на самостоятелна практика.

Медицински специалисти в Русе подкрепиха и трите национални протеста. На 1 март те протестираха символично, а на 21 март се събраха пред Вазата в Парка на младежта.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Стефан Данаилов в реанимация в кома (ОБНОВЕНА)

Лекарите във Военно-медицинска академия се борят за живота на Стефан Данаилов. Големият български актьор е бил настанен по спешност в реанимация, след като е изпаднал в кома. Новината беше потвърдена от източници на „Монитор“.

Засилва се контрола за горене на нерегламентирани отпадъци

Във връзка с предстоящия отоплителен сезон от МОСВ предприемат мерки и засилват контрола по спазване на нерегламентирано изгаряне на отпадъци съобщиха от ведомството. Изпълнението на контрола е възложено на Регионалните инспекции по околната среда и водите, които ще следят да се спазва изискването - предаването на отпадъци с цел изгаряне да се извършва само въз основа на писмен договор с лица, притежаващи документ за изгаряне на отпадъци по чл. 35 от Закона за управление на отпадъците. В случай на констатирано нерегламентирано изгаряне ще бъдат наложени принудителни административни мерки, съобщават от министерството.

Прибраха 37 кг забранени храни от градини и училища

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е прибрала и ще унищожи 37,5 килограма неразрешени храни и 52 литра напитки при проверките на кухненски блокове към детски градини и училища, ученически бюфети и столове. Инспекторите са посетили 2462 места за хранене в страната от 24-ти септември до 11-ти октомври, съобщиха от БАБХ.