Японската агенция за аерокосмически проучвания (JAXA) и Toyota Motor Corporation съобщиха, че разработват съвместно концепция за управляван от хора луноход с голям обсег. Лунохода ще бъде с размерите на два микробуса, обсег от 10.000 км и ще може да превозва двама пътници или до четирима при спешни случаи.

За да не бъдат само посетители на Луната, следващата генерация космонавти ще се нуждаят от надежден транспорт. Най-близкият съсед на Земята може да изглежда малък, но е много по-голям, отколкото повечето хора мислят, като площта на Луната е колкото на Африка. Също така,  терена е много неравен, планински, а околната среда може да бъде определена, като напълно негостоприемна.


Освен всичко това, всеки посетител на Луната трябва да носи херметизиран костюм, което би направило дори най-лесните задачи изключително трудни, подобно на гмуркане с тежко водолазен костюм.


Поради тази причина, последните мисии Apollo включват и двуместен електрически луноход, който да превозва астронавтите и тяхната екипировка. Това е накарало JAXA и Toyota да разработят идеята за херметически затворен луноход, в който изследователите да работят в комфортна среда и да изминават хиляди километри.

За осъществяването на това, партньорите обмислят основния дизайн на лунохода и това как да се захранва. Лунохода от мисиите Apollo използва обикновени батерии, но този на JAXA / Toyota ще е доста по-голям с размери 6.0 x 5.2 x 3.8 м, и предвид посочения обсег, е възможно използването на горивни клетки за захранване на системите. Малко подробности са известни, но концептуалните изображения показват, че лунохода ще използва и соларен панел, което предполага, че ще може и да се рециклират отпадъчните води от горивните клетки за създаването на още водород и кислород за гориво.

 

„В JAXA изучаваме различни сценарии, както и технологии, които ще бъдат приложени към конкретни космически мисии”, казва вицепрезидентът на JAXA Уаката (Wakata), на симпозиум, тази седмица в Токио. „Пилотираните, херметизирани ровъри ще бъдат важен елемент в подкрепа при изследването на Луната от човека, което ние предвиждаме да се осъществи около 2030-та година. Стремежът ни е да изстреляме подобен ровър в космоса през 2029 г.”

По темата: JAXA Toyota Motor Corporation K MOOn
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Вградени сензори за подобрена виртуална реалност

По-добра резолюция за Oculus Rift S

Вградени сензори за подобрена виртуална реалност

Oculus предлага няколко устройства за виртуална реалност, освен първото устройство Oculus Rift, което е достъпно за потребители от януари 2016 г. и сега вече има свой наследник. Oculus Rift S разполага с по-висока оптична разделителна способност, не се нуждае от външни сензори и предлага повече комфорта при употреба.

Услугата ще предлага стрийминг на игри

Google стартира Stadia

Услугата ще предлага стрийминг на игри

След месеци очакване и кратки проби, услугата на Google за стрийминг на игри наречена Project Stream, беше официално представена и вече се нарича Stadia. Услугата позволява на геймърите да прехвърлят игри от облак към телефони, компютри и телевизионни екрани, посредством устройството Chromecast на компанията, превръщайки почти всяко устройство в игрална конзола.

Aurora ще извършва квинтилион операции в секунда

Следващо поколение суперкомпютър от Intel

Aurora ще извършва квинтилион операции в секунда

Идва следващото поколение суперкомпютри. Intel и Министерство на енергетиката на САЩ (US Department of Energy) ще създадат първия в света екзаскейл суперкомпютър, способен да извършва милиард милиарда изчисления в секунда, през 2021 г., предоставяйки голям напредък в различни области на научните изследвания. Новата система, наречена Aurora, ще бъде хиляда пъти по-мощна от поколението петаскейл, което от 2008 година все още се използва.