Японската агенция за аерокосмически проучвания (JAXA) и Toyota Motor Corporation съобщиха, че разработват съвместно концепция за управляван от хора луноход с голям обсег. Лунохода ще бъде с размерите на два микробуса, обсег от 10.000 км и ще може да превозва двама пътници или до четирима при спешни случаи.

За да не бъдат само посетители на Луната, следващата генерация космонавти ще се нуждаят от надежден транспорт. Най-близкият съсед на Земята може да изглежда малък, но е много по-голям, отколкото повечето хора мислят, като площта на Луната е колкото на Африка. Също така,  терена е много неравен, планински, а околната среда може да бъде определена, като напълно негостоприемна.


Освен всичко това, всеки посетител на Луната трябва да носи херметизиран костюм, което би направило дори най-лесните задачи изключително трудни, подобно на гмуркане с тежко водолазен костюм.


Поради тази причина, последните мисии Apollo включват и двуместен електрически луноход, който да превозва астронавтите и тяхната екипировка. Това е накарало JAXA и Toyota да разработят идеята за херметически затворен луноход, в който изследователите да работят в комфортна среда и да изминават хиляди километри.

За осъществяването на това, партньорите обмислят основния дизайн на лунохода и това как да се захранва. Лунохода от мисиите Apollo използва обикновени батерии, но този на JAXA / Toyota ще е доста по-голям с размери 6.0 x 5.2 x 3.8 м, и предвид посочения обсег, е възможно използването на горивни клетки за захранване на системите. Малко подробности са известни, но концептуалните изображения показват, че лунохода ще използва и соларен панел, което предполага, че ще може и да се рециклират отпадъчните води от горивните клетки за създаването на още водород и кислород за гориво.

 

„В JAXA изучаваме различни сценарии, както и технологии, които ще бъдат приложени към конкретни космически мисии”, казва вицепрезидентът на JAXA Уаката (Wakata), на симпозиум, тази седмица в Токио. „Пилотираните, херметизирани ровъри ще бъдат важен елемент в подкрепа при изследването на Луната от човека, което ние предвиждаме да се осъществи около 2030-та година. Стремежът ни е да изстреляме подобен ровър в космоса през 2029 г.”

По темата: JAXA Toyota Motor Corporation K MOOn
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Готови модули пестят разходи и време в строителството

Отпечатват 3D баня за ден

Готови модули пестят разходи и време в строителството

Технологията за 3D печат указва голямо въздействие в сферата на архитектурата и строителството. Вече е в ход, план за изграждането на първия в света 3D-отпечатан квартал, като вече отдавна технологията е използвана за 3D-отпечатването на офиси и къщи.

Volocopter с летище в Сингапур

Изграждат първата станция за летящи таксита

Volocopter с летище в Сингапур

В края на миналата година, Volocopter оповести намеренията си да се установи в Сингапур, а сега германската авиационна компания обяви плановете си за изграждане на първата станция за летящи таксита в града, като пробните полети ще започнат скоро след завършването.

Digit използва автономен транспорт

Робот за автономни доставки до вратата

Digit използва автономен транспорт

Много скоро, е възможно шофьорите на превозни средства за доставки да бъдат заменени от автономни превозни средства или дронове, които да доставят пратки до вратата на получателя.