И грузинската патриаршия недоволна от хазарта на Божков

И грузинската патриаршия недоволна от хазарта на Божков

В Грузинската патриаршия се проведе втора по ред кръгла маса на духовници и експерти, посветена на социалните опасности от все по-популярните лотарийни игри.

Цел на срещата беше разработването на стратегия за намаляване на вредните последици от пристрастяването към “игрите на късмета”, което се отразява разрушително на семействата и на отделната личност. Обсъдени бяха мерки за предпазване от хазартна зависимост при юноши. Според организацията “Майки срещу хазарта” всеки пети грузински юноша е пристрастен към хазартните игри, а 90% от юношите на 17 години играят хазарт. Печалбите от хазарт в страната надвишават тези на банковия сектор.

Според данни на патриаршията 400 хиляди семейства са пострадали от хазарта в страната. “Проблемът е многообразен и има нужда от също такава комплексна намеса. Статистическите данни, с които разполагаме, са много лоши, включително и за самоубийствата, и ако не спрем този бизнес навреме, може да очакваме ужасни резултати в близкото бъдеще за нашата страна. Бяха представени редица интересни инициативи по отношение на прилагането на международния опит към грузинската действителност”, заяви отец Андрей Цакмаидзе, говорител на прес-службата на Светия Синод.

В срещата, инициирана от Грузинската патриаришя и УНИЦЕФ, участваха също представители на министерствата на финансите и на образованието, на Центъра за контрол по заболяванията, Световната здравна организация и др. Грузинските духовници обърнаха особено голямо внимание на необходимостта от повишаване на осведомеността на младите хора, които търсят лесен и бърз начин за спечелване на пари и така стават жертва на една зависимост, която разрушава целия им живот. Беше създадена работна група с участието на представители на патриаршията и съответните държавни агенции и на неправителествени организации, които да работят за приемането на законопроект за хазарта, чието гласуване се отлага вече повече от година.

Интересна подробност е, че 25% от държавната грузинска лотария беше приватизирана от българския бизнесмен Васил Божков преди няколко години, другите 75% са собственост на Коба Гурцкая.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.