Хвърлихме 3 млн. лева за стаж за пенсия

От януари до март

Хвърлихме 3 млн. лева за стаж за пенсия

Цената за година е над бон и половина

Близо 3 млн. лв. платиха българи в периода от януари до края на март, за да си закупят стаж, който не им стига, за да се пенсионират.

Данните от бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) до края на март 2021 г. показват, че сумата, дадена за стаж за пенсия, възлиза на 2 942 171 лв., съобщи сайтът pariteni.bg.

По план в бюджета на ДОО е заложено до края на тази година да постъпят общо почти 20 млн. лв. или по-точно 19 544 904 лв. за закупуване на стаж. Важно е да се посочи, че от тази година

стажът за пенсия поскъпна

Причина за това е вдигането на минималната работна заплата у нас. Припомняме, че миналата година нейният размер бе 610 лв. От 1 януари обаче тя е вече 650 лв. Кодексът за социално осигуряване (КСО) гласи, че хората, на които не им стига стаж, трябва да платят за месец 19,8% от минималния осигурителен доход за самонаети. Така, ако искаме да си купим месец стаж, трябва да платим 128,70 лв., което спрямо миналогодишната вноска е с почти 10 лв. повече или 7,92 лв. повече. Ако искаме да закупим цяла година стаж за пенсия, то ще трябва да дадем над хилядарка. „Цената“ за година е 1544,40 лв., считано също от 1 януари.

Припомняме, че има три варианта, при които хората могат да си купят стаж за пенсия. Единият от тях е това да стане за времето на обучение за завършено висше или полувисше образование. Вторият вариант е за периода, в който карат докторантура, а третият - до 5 години, недостигащ стаж по общия ред. Купеният стаж се зачита за осигурителен от трета категория и може да се ползва само при пенсиониране. Внасянето на сумите на осигурителните вноски става

по банков път и за сметка на пенсионера

като „закупеният” стаж се установява с удостоверение, което се издава от съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт (НОИ). Издаването на самото удостоверение пък става въз основа на други документи за внесени осигурителни вноски.

Времето, за което са внесени осигурителни вноски за период, по-дълъг от изискващия се за придобиване право на лична пенсия, не се зачита за осигурителен стаж. За това време лицето може да поиска възстановяване на неоснователно внесените суми за осигурителни вноски от съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите (НАП).

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.