Хващат по 9 на ден без трудов договор

Хващат по 9 на ден без трудов договор

Инспекторите по труда в страната: Над 1800 черноработници са спипани през първите седем месеца на годината

Инспекторите по труда у нас ловят средно по 9 души на ден, които работят на черно. Констатираните нарушения относно полагане на труд без сключен писмен или регистриран в НАП трудов договор за периода януари-юли 2019 г. са 1813, съобщиха от Главна инспекция по труда пред „Монитор“.

Броят на спипаните черноработници е с над 300 души по-голям спрямо същия период на миналата година, когато служителите без документ за назначаване са били общо 1486 души.

Според Кодекса на труда работата без трудов договор се наказва


с глоба от минимум 1500 лева


За констатираните нарушения се предприемат принудителни административни мерки и се налагат административни наказания.

Ръст се отчита и при нарушенията, свързани с изплащане на заплатите на работниците. Гафовете по отношение на начисляването и изплащането на възнагражденията са 5194, а за първите седем месеца на 2018-а са били 5101, сравниха от ГИТ. Въпреки че броят на нарушенията е почти идентичен, общата сума на установените забавени възнаграждения през тази година е почти двойно по-малка, тъй като все

по-редки били случаите на забавяне

на заплатите на персонала в цели предприятия. Практика е да се установяват единични случаи на неизплатени възнаграждения, както и непреведени последни заплати и обезщетения на служители с прекратени договори. Данните показват, че сумата на установените неизплатени възнаграждения през седемте месеца на 2019 г. е 9,1 млн. лв., докато за същия период през миналата година тя е била почти 19 млн. лв.

Инспекцията по труда полага постоянни усилия да насочва ограничения човешки ресурс към най-рисковите обекти на контрол, както по отношение на изпълнението на трудовите правоотношения, така и по отношение безопасността и здравето при работа, уверяват от ГИТ.

Най-голям е делът на работещите

при неспазени хигиенни норми

и изисквания за микроклимата – 51%, показват последните данни на КНСБ. Според тях на следващо място се нареждат работещите при наднормените нива на: шум (32%), физическото натоварване (20%), прах (12%) и химични агенти (9%). Причините за това са няколко, като на първо място е това, че все още значителна част от производственото оборудване в предприятията е старо, вследствие на което се влошават параметрите на работната среда по отношение на шум, вибрации и запрашеност.

Планират се специални мерки, които гарантират засилен контрол в рискови по отношение прилагането на трудовото законодателство дейности, като строителство, селско стопанство. Планира се и мярка за превенция на недекларирания труд.

Над 900 акта за трудови нарушения са съставили досега служителите от Областната инспекция по труда във Варна. От 389 проверки през юни, 180 от които в туризма, са констатирани общо около 1550 нарушения, от които към 850 са по безопасност на труда и по трудовоправни отношения и над 700 – по здравословните и безопасни условия на труд. Установени са и 40 случая на работа без трудов договор, но нито един от тях не е в сферата на туризма. Там заради слабия сезон дори има значителен спад на нарушенията, коментира шефът на трудовите инспектори в морската столица инж. Иван Иванов. Единствените проблеми са с единични случаи на неизплатени обезщетения или претенции на работници за заплати, уговорени с работодатели, които не са им ги изплатили. Няма обаче случаи, при които масово да не се изплаща заработеното. Преди началото на сезона има само 2 регистрирани случая на нерегламентирана работа на непълнолетни, но сега няма нито един, категоричен е инж. Иванов. 1138 разрешения е издала инспекцията за работа на непълнолетни през лятото.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.