Хващат по 15 нарушения дневно на строежи по морето (ТЕМАТА)

Над 40 работници спипани без трудов договор за 2 месеца

Хващат по 15 нарушения дневно на строежи по морето (ТЕМАТА)

Поне 5 нередности при всяка проверка на инспекторите

За месеците април и май, точно преди старта на летния сезон, инспекторите от ИА Главна инспекция по труда (ГИТ) са хванали 929 нарушения в сектора на строителството при извършени 180 проверки. Тези нарушения са установени на територията на областите Бургас, Варна и Добрич, съобщиха от ведомството за „Монитор“.

Това означава, че за 61 дни инспекторите са хващали по над 15 нарушения дневно. От инспекцията по труда обясниха още, че понякога тези проверки изискват много време. А за да се установи дали се спазват всички правила за работа, се налага инспекторите да „дебнат“ ежедневно и

да правят по няколко проверки в един и същи обект

Проверки се извършват и през почивните дни, казват още от ГИТ. Последващият контрол показва, че са единични случаите, при които при повторната проверка отново са установени случаи на недеклариран труд при работодател, при когото вече е констатирано такова нарушение

Проверките, които инспекторите са провели през месеците април – май 2019 година в областите с морски курорти - Бургас, Варна и Добрич, били 234 брой. Следва да се има предвид обаче, че проверките през 2021 г. са организирани и проведени в условията на епидемична обстановка, поради което обхватът им е разширен с проверка на въведените противоепидемични мерки. През 2020 г., предвид обявеното извънредно положение не са организирани интензивни проверки през същия период, уточняват още от ГИТ.

Нарушенията, свързани с осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд през тази година, са 599, от които

123 са нарушенията на нормите за обезопасяване на работните места

и работното оборудване. По цялостната организация на дейността по осигуряването на здраве и безопасност при работа нарушенията са 422, като те са свързани със задължителни обучения и инструктажи, с оценката на риска и предприемането на мерки за намаляване на рисковете.

През 2019 г. установените нарушения за същия период от същите дирекции са били 1051. От тях по ЗБУТ са били 583, от които 136 са били по обезопасяването на работното оборудване и работните места. По цялостната организация на дейността пък са установени 376. нарушения. През 2021 г. при една проверка са установени средно по над 5 нарушения, докато през 2019 г. те са били средно 4.5., сочат още данните на Главната инспекция по труда.

Издадените актове за установяване на административни нарушения за периода април-май в Бургас, Варна и Добрич тази година са 116, докато през 2019 г. те са били 151 на брой.

Установените случаи на работа без трудов договор за същите периоди през тази година са 44 на брой, а през 2019 са били 53, но при по-голям брой извършени проверки.

През 2021 г. няма отстранени работници, докато през 2019 г. те са били двама.

Най-често работници се отстраняват

заради липса на инструктажи или неизползване на лични предпазни средства

Най-честото оправдание за това е, че използването им води до забавяне на работата или че са неудобни, казват инспекторите по труда. Работниците смятат, че могат да предотвратят инцидент с повече внимание, но не е възможно човек да бъде концентриран през цялото време. Има и непредвидими препятствия, които могат да доведат до падане на хора и предмети, например при спъване, залитане, плъзване. Затова е важно работните места да бъдат обезопасени, а работещите да използват лични предпазни средства, защото това спасява живота, казват още от ГИТ. В голямата си част тежките трудови злополуки, особено свързаните с падане от височина, са били напълно предотвратими, ако са спазени правилата за безопасност, ако са използвани личните предпазни средства, ако преди започване на работа са били обезопасени конструктивните отвори, стълбищните рамене, етажните плочи.

Обекти, които не са осигурили обезопасяване срещу падане от височина, срещу удар от падащи предмети - рискове, които

водят до тежки трудови инциденти

са сред най-честите нарушения, които се установяват на строителни обекти по отношение на обезопасеността на работните места и работното оборудване и почти при всяка кампания се установяват такива нередности, обясниха още проверяващите.

Строително-монтажните работи не се спират от Инспекцията по труда, а със заповеди, издадени от кметовете във връзка със Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Инспекцията по труда има правомощие да спира с актове за спиране работни места, работно оборудване или обекти, когато допуснатите нарушения пряко застрашават живота на работещите. Срокът на спирането е до отстраняване на нарушението. При извършените проверки в строителството през април-май от дирекциите с морски курорти на територията си през 2021 г. са издадени три акта за спиране, докато през 2019 г. те са били осем.

1500 лв. глоба за работодателя за нерегламентиран труд

По повод активизирането на търсенето на работна сила ИА „Главна инспекция по труда“ обръща внимание, че несигурността на пазара на труда, предизвикана от продължаващата епидемична обстановка, повишава риска от злоупотреби с трудовите права. Правата и на работещите, и на работодателите се гарантират в най-пълна степен само ако са договорени писмено в трудов договор, регистриран в Националната агенция за приходите.

Преди реално да започнат да полагат труд на работните си места, наетите лица трябва да получат задължително екземпляр от сключен трудов договор, подписан и от двете страни, копие от уведомлението, с което той е регистриран в НАП, и длъжностна характеристика. Липсата на регистрация на договора дава възможност на работодателя да не внася дължимите данъци и осигурителни вноски върху възнагражденията, от което работещите губят осигурителни права. С издаден от НАП персонален идентификационен код всеки може да провери дали трудовият му договор е регистриран. Работодател, който използва недеклариран труд, подлежи на санкция от минимум 1500 лв. и възможностите му за участие в обществени поръчки е ограничено за срок от 3 години. Той няма право да допуска до работното място работник, преди да е регистрирал в НАП трудовия договор с него.

Ако желае да провери уменията им, работодателят може да сключи с наетите лица договор с клауза за срок на изпитване, в рамките на който трудовото правоотношение може да бъде прекратено без предизвестие и без обезщетение освен за неизползван платен годишен отпуск. Според Кодекса на труда срокът на изпитване може да бъде до 6 месеца. Ако изрично не е уговорено друго, то от него могат да се възползват и двете страни. Ако срокът на изпитване е уговорен в полза на едната страна, то другата дължи предизвестие при напускане. Ако не е уговорено друго, за постоянен трудов договор срокът на предизвестието е един месец, а за срочен трудов договор - 3 месеца, но не повече от изтичането на срока му.

За да бъдат защитени в най-пълна степен правата им, работниците и служителите следва да не се съгласяват да работят при условия, договорени устно, и да подават сигнали, докато още са на работните си места и може да бъде установено безспорно, че полагат труд. Честа практика е в Инспекцията по труда да постъпват сигнали от работници, които са работили без трудов договор и не им е платено, след като са освободени. В тези случаи контролните органи на Инспекцията по труда не могат да се възползват от правомощията си да обявят съществуване на трудовото правоотношение. Друга практика е при прекратяване на трудовото правоотношение да не се изплаща част от възнаграждението. В тези случаи Инспекцията по труда няма правомощия да задължи работодателя да ги изплати.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.