ИЗМАМИ С ЕВРОПАРИ: Една трета от шашмите открити в Северозапада

ИЗМАМИ С ЕВРОПАРИ: Една трета от шашмите открити в Северозапада

В северозападна България са хванати 94 евродоговора по ОП “Иновации и конкурентоспособност” с нарушения за 24 млн. лв. Това каза каза служебният министър на икономиката Даниела Везиева по време на брифинг, посветен на ефектите и резултатите от програмата. Всъщност от общо 333 нередности по програмата, 94 са именно в Северозападния регион, който е и приоритетен.

Топ 3 на нарушенията са свързани с провеждането на обществени поръчки и с начина на закупуване средства за активи. 9 от нарушенията пък са свързани с устойчивост на инвестицията. Това означава, че има фирми, при които


след изтичане на периода, тяхната дейност замира.

“След като е изтекъл периодът на проекта, към момента фирмата няма реална дейност”, поясни Везиева.

Установената корекция на средства в размер на 24 млн. лв. Казано с други думи, тези пари ще трябва да се възстановят от бизнеса. От икономическото министерство обаче заявиха, че голяма част от сумата всъщност вече е върната.

42 броя от нередностите пък са в IT сектора. “Този сектор е водещ за страната, практиките, констатирани в анализа, са недопустими”, категорична бе Везиева. Едно от нарушенията тук е, че фирмите констатират, че работят по софтуери в Северозапада, а трудовите договори на служителите всъщност са в други части на страната. Другото нарушение е свързано със закупуването и разработването на софтуери. “Голяма част от тях към момента не са вече факт в Северозападен район”, каза Везиева.

Иначе само в Северозападния район


сключените договори са 930 на обща стойност 478 млн. лв.


За целия период на действие на оперативната програмата - от 2014-2020 г., - има близо 3000 сключени договора или това са общо 2913 договора по проектни предложения на стойност 2,6 млрд. лв. “Констатираме, че средствата действително са дадени по утвърдените бизнес планове на всяка една от фирмите с идеята да подобрим бизнес средата и да търсим косвените ефекти за жизнения стандарт на българина”, коментира Везиева. Анализът обаче очевидно показа, че нередности продължават да съществуват.

В отговор на въпрос на “Монитор” икономическият министър заяви, че навсякъде има нарушения, но те са най-много в Северозападния. “Той е приоритетен, тъй като там се отчиташе най-висока степен на бедност и най-ниско развитие на бизнеса. Броят на всички тези нередности ни кара да си мислим, че от една страна, ние сме имали доброто желание да го направим, но ефектът от това не е достатъчно добър”, каза още Везиева.

Към този момент има две образувани допроизводствени следствия през европейката прокуратура, а проверки продължават да се правят.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.