Хунджон към Борисов: Под вашето ръководство България се развива с бързи темпове

Хунджон към Борисов: Под вашето ръководство България се развива с бързи темпове

Чакаме китайски инвестиции в инфраструктурата и енергетиката

Под вашето ръководство България се развива с бързи темпове. Това е заявил по време на срещата си с премиера Бойко Борисов в МС Ли Хунджон, член на Политбюро на 19-ия ЦК на Китайската комунистическа партия (ККП), който е с ранг на вицепремиер на Китайската народна република (КНР). Хунджон е начело на делегация, която е на посещение у нас, съобщиха от пресцентъра на кабинета. 

"България високо цени отношенията с Китайската народна република", заявил  Борисов и изразил надежда, че по повод 70-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения тази година ще постигнем значими резултати в практическото сътрудничество и ще издигнем отношенията ни на ново, по-високо ниво. Премиерът приветствал доброто сътрудничество между двете страни както на правителствено, така на парламентарно и регионално ниво.

В разговора с българския премиер участие взели също извънредният и пълномощен посланик на Китай в България Дун Сяодзюн и представители на ръководни органи от китайския град Тиендзин. Борисов, Ли Хунджон и представителите на град Тиендзин обсъдиха възможностите за сътрудничество в сферите от взаимен интерес между наши и китайски градове.

„Под вашето ръководство България се развива с бързи темпове“, заявил Ли Хунджон, който предадал на Борисов поздрави от президента на КНР Си Дзинпин и премиера Ли Къцян.

Борисов на свой ред изтъкнал, ,че страната ни подкрепя инициативите „17+1“ и „Един пояс, един път“. По думите му страната ни желае тези формати да доведат до практически резултати чрез

изграждане в България на проекти в енергетиката и инфраструктурата с китайски инвестиции

и участие при спазване на принципите и нормите на ЕС, на пазарен принцип, без държавни гаранции.  Борисов добавил, че подходящите за целта форми са концесиите, публично-частното партньорство, създаването на смесени проектни компании. Борисов изтъкнал още, че китайските компании могат да  инвестират у нас и в създаване на предприятия със съвременни технологии, производство на иновативни продукти, насърчаващи растежа на „зелената“ икономика“. 

Премиерът обобщил, че България предлага изключителни възможности за инвестиции. . „Не на последно място разчитаме на по-нататъшна подкрепа от страна на нашите китайски приятели за увеличаване на пътуванията на китайски туристи в България, както и за засилването на обмена в образованието, културата, науката и контактите между младите хора“, каза още премиерът.  Борисов припомнил и резултатите от Срещата на върха 16+ 1, провела се в София през 2018-та.  Именно на форума у нас бе взето решението за създаването на Глобален център за партньорство „16+1“, който през април т.г. символично бе открит в Дубровник по време на Осмата среща на върха, но вече наименувана „17+1“, тъй като към формата се присъедини Гърция.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.