0

Х удожникът Христо Бозуков си прибра картините от пловдивска галерия с полиция и следовател. Причината е, че галеристите не се отнасяли с достатъчна сериозност към творчеството му - излагали картини на друг творец редом с неговите работи и организирали частни партита в галерията, докато трае събитието.

Художникът Христо Бозуков си прибра картините от пловдивска галерия с полиция и следовател. Причината е, че галеристите не се отнасяли с достатъчна сериозност към творчеството му - излагали картини на друг творец редом с неговите работи и организирали частни партита в галерията, докато трае събитието.

Той е открил изложбата си Je T’aime, бе Майна на 27 май в артпространството „Виа Артис“, но решил да я прекрати преждевременно. За компенсация предложил на галеристите - Георги и Ана Танчеви, да задържат едно от платната по свой избор. Условието е цената му да не надвишава 1000 лева. Натоварил картините си в колата, но установил, че две от платната липсват. „Оказа се, че са решили да вземат две от най-скъпите картини, всяка от които струва 1900 лева. За първи път се случва да ми арестуват творбите“, разказа пред „Марица“ художникът. Веднага звъннал на мениджърката си Джей Хауари, която пристигала на място, за да помогне в уреждането на спора. „След като отказаха да върнат картините, се обадих на 112. Полицаите пристигнаха за минути. Звъннах и на следовател от Четвърто районно, който веднага се отзова на молбата ми и също прати дежурен офицер и следовател. Те установиха, че това е задържане на частна собственост, което по Наказателния кодекс е обсебване и е наказуемо, особено при липса на договорни отношения. Притиснати от обстоятелствата, на собствениците на галерията се наложи да върнат картините“, казва Хауари.

Галеристът Георги Танчев обясни, че за 23 г., откакто съществува артпространството му, няма подобен случай. „Чували ли сте някъде някога изложба да е обявена до определена дата, а художникът просто да реши да си прибере картините! При нас са излагали най-големите - Слона, Ди Киро, Анастас Константинов, Вълчан Петров, Васко Стоев. Да не занимаваме обществеността с бакалски сметки“, контрира пред „Марица“ Танчев. По думите му влизането в подобен спор е удар по изкуството. „Христо Бозуков е съвсем прохождащ автор и няма за какво да бъде толкова обиден и накърнен“, реагира галеристът. Той обясни, че е взел двете картини като вид наем. „Имахме устен договор, в който не фигурираше условието да не излагаме творби на други автори в съседство с тези на Христо. А и ние нищо не сме изложили. Наш много близък приятел - цигуларят Мичо Димитров, в извънработно време в неделя вечерта дойде с една от ученичките си, посвири на цигулка. Донесе няколко свои картини, подреди ги на пианото, за да се снимат с тях. Всичко това продължи не повече от час“, посочи Танчев. Според него по подобни казуси е най-добре да се произнася съдът.