Художник-галерист подреди 118 платна в опера
5

Художник-галерист подреди 118 платна в опера

118 живописни платна, рисувани по време на пандемията подреди за 60-та си годишнина във фоайетата на старозагорската държавна опера художникът-галерист Светлозар Недев.

Зад гърба си стартиралият като фотограф и репортер автор има над 30 самостоятелни изложби у нас и чужбина, част от творбите му са притежание на колекционери от

България, Турция, Русия, Чехия, Австрия, Швейцария, Хърватска, Румъния и Дания.

Роденият в Града на липите автор е възпитаник   на националната гимназия по фотография и полиграфия Завършил е варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, където е защитил магистърска степен по  културология със специализация „Мениджмънт в художествената култура“. Дипломиран магистър по „Живопис“ в Национална художествена академия при доц. Кирил Божков, който го поздрави задочно за юбилея.

Недев е куратор на художествения пленер в Мъглиж и международния уъркшоп „Обединени художници за обединена Европа“,  както и на  международния арт пленер „Безгранично изкуство”. В своята „Nedev” Art Gallery за последните пет години е представил  65  индивидуални и общи изложби на български и чужди автори.

Сред дошлите да поздравят юбиляра, а и да си закупят нова картина от юбилейната експозиция бяха оперни певци, писатели,юристи, общественици , колеги-художници и фотографи , балерини от звездната  трупа при операта. Едно от „пандемичните“ платна отиде като подарък за домакините, а други две станаха притежания на културоведа и директор на Дом Литературна Стара Загора Иван Матев и писателя Калин Терзийски, който получи специална покана да представи своя изложба в галерията на юбиляра.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.