0

И зложба на световноизвестния български авангардист Хубен Черкелов може да се види до 31 март в галерия Oborishte 5. Художникът е подбрал за нея над 30 платна от различни периоди в своето творчество.

Изложба на световноизвестния български авангардист Хубен Черкелов може да се види до 31 март в галерия Oborishte 5. Художникът е подбрал за нея над 30 платна от различни периоди в своето творчество.

В експозицията, наречена THE WORLD $ YOURS, са намерили място и 3 впечатляващи с размера си платна със сюжети от американската история, участвали в 54-тото биенале във Венеция през 2011 г., които се показват за пръв път у нас. Има и маслени творби от колекцията на галерията, изработени в характерната за Черкелов импасто техника с изображения от различни световни банкноти, както и работи, създадени в студиото му в Ню Йорк през последната година.

Вдъхновение за името на изложбата артистът е почерпил от емблематичната сцена с прелитащия дирижабъл и преминаващия надпис The World IS Yours пред погледа на Тони Монтана (Ал Пачино) във филма на Брайън де Палма „Белязаният“ (Scarface). Знакът на долара, който замества глагола в изречението, е препратка към творба на художника от 1992 г. Там той изписва с медни букви върху дърво WHAT $ ART. Изразните средства в работите на Хубен Черкелов са масло, акрил, импасто и фолио. Видовете фолио, които той използва, са идентични с необходимите за производството на банкноти. Фолиото прави възможно прехвърлянето на вече съществуващи изображения от различни парични знаци, банкноти и монети върху платно. Така художникът стъпва върху наследството на попарта от 50-те и 60-те години на XX век, но надгражда и развива творчеството си в полето на постмодерната живопис. Ако финансовите институции, банки, монетни дворове и др. взаимат от изкуството образи, за да ги инкорпорират в копюри и монети, то Хубен Черкелов взима тези нови образи и ги връща на изкуството чрез творчеството си.

Наричат Хубен Черкелов разказвач в образи. Той «чете» изображенията върху парите, разкодира ги, «превежда» ги и ги пренася от миналото в настоящето. В изследователската си работа Черкелов е открил редки монети и банкноти от 1936 г. от Коста Рика с лика на Мона Лиза, както и 10-доларови банкноти с лика на Елвис Пресли, които могат да бъдат използвани само на територията на „Грейсланд“. Последните му творби изненадват с неочаквани образи като Батман, Супермен, Супергърл и др. въображаеми герои, намерили място върху различни финансови инструменти.