0

М ного хора харесват вкуса на хряна като пикантна подправка, други го ползват за туршията с кисело зеле. Трети пък се предпазват с него от вируси и настинки. Листата лекуват болести, прочистват организма. Въпреки това хрянът не е най-обичаното растение в градината, защото ако го изпуснем от око, може да се превърне в плевел.

Много хора харесват вкуса на хряна като пикантна подправка, други го ползват за туршията с кисело зеле. Трети пък се предпазват с него от вируси и настинки. Листата лекуват болести, прочистват организма. Въпреки това хрянът не е най-обичаното растение в градината, защото ако го изпуснем от око, може да се превърне в плевел.

Засаждане

Можете да засадите хрян от ранна пролет до есен. Коренът от хрян расте в земята до дълбочина два метра, а в диаметър достига 10 cm. Той дава страничните корени. Носят се легенди за хряна. Градинари разказват, че са изкопавали дупка на 2 метра дълбочина, където расте хрян, но не са успявали да стигнат до края на корена. Това растение расте дори от малко парче, останало в земята, разказва bg.sadfans.ru/zelenchuc

Изба

Ако имате нужда от култивирано растение, а не от плевел, отглеждайте го като едногодишен. Засаждане през пролетта или есента и изкопаване на възраст не повече от година. Важно е да се вземат предвид следните особености. Ако го засадите в началото на пролетта, веднага щом земята се размрази, през лятото изкопайте отделни корени. Направете пълно изкопаване през октомври. Съхранявайте коренища в изба или хладилник. Есенното засаждане елиминира зимното съхранение на посадъчния материал. Веднага след изкопаването на коренищата, оставете дебелите за храна и отрежете резниците  и ги засадете отново. Можете също да засадите нарязани зелени върхове.

Препоръчително е да направите това месец преди настъпването на студеното време, така че хрянът да има време да се вкорени. Хрянът също може да се засажда през лятото, но до есента дебелите коренища нямат време да растат. Ще бъде възможно да се събере пълноценна реколта само за следващото лято и есента.

Място

Хрянът е благословия  за тези, които не знаят какво да засаждат на сянка. Растението се чувства чудесно както на слънчево място, така и под гъстите корони на дърветата. За нуждите на едно семейство са достатъчни легла от 1 квадратен метър. Ако искате да получите сочни и дебели корени, тогава го засадете в плодородна и рохкава почва, и подхранвайте с торове за кореноплодни култури. Хрянът расте добре на картофено поле, а присъствието му не влияе на добива на картофите. Също така добри съседи са ревен и ароматни билки, но хрянът не трябва да се засажда до ряпа, моркови, домати, боб и ягоди. Добре е да се насади и праскова, защото така я предпазва от болести.

Методи

Парчета хрян от всякакъв размер могат да бъдат заровени в земята, но за отглеждане и контрол на растежа е по-добре да следвате правилата за засаждане. Отделете страничните тънки корени (с диаметър 12-15 мм) от коренището, което ще бъде посадъчният материал. Разделете ги на резници с дължина 20-30 см. Направете долен разрез под остър ъгъл, така че при подготовката за засаждане да не смесвате горната и долната част. Ако засаждането се планира през пролетта, съхранявайте резниците в избата. Месец преди засаждането се прехвърлете в светла и топла стая. Покрийте средната 10 см с непрозрачен материал, за да не се събуждат пъпки в тази част на стъблото и да се предотврати силно странично разклоняване. За есенно засаждане пропуснете този елемент. Оставете горната и долната част 5 см недокоснати, а върху останалата (средната) част отстранете бъбреците, като разтривате корена с твърд парцал. В градината направете дупки, така че разстоянието между растенията да е 30 см, а между редовете - 70 см. Поставете резниците в земята под ъгъл 45 ° C, горната част трябва да бъде на дълбочина 5 см, а долният край - 10 см. Поръсете със земя, вода, мулчирайте.

За да предотвратите разпространението на хрян из градината, засадете резници в бъчва или кофа, вкопани в земята. Най-лесният начин за размножаване е чрез вкореняване на върховете. За да почистите хряна, нарежете и изхвърлете зелените върхове, но именно това е чудесен посадъчен материал. Обикновено се състои от малко парче корен (1-2 см), къси дръжки и растежна пъпка. Просто направете жлеб с дълбочина 5–7 см, разстелете тези върхове с разстояние 10–15 см, поръсете с пръст.

Снимка bg.sadfans.ru