Хризантемата обича влагата
4

Защитете лехите с полиетиленово покритие

Хризантемата обича влагата

Подхранвайте редовно с оборска тор

Хризантемите са влаголюбиви, но поливането им трябва да е умерено, тъй като от прекомерната влага кореновата система може да загние.


Изключение правят периодът на цъфтеж и когато настъпва суша, тогава поливайте обилно, за да не се втвърдят стеблата. Добре е водата да е престояла или пък дъждовна.
Веднъж седмично подхранвайте цветята с оборска тор (1:10), а преди да напъпят цветовете – с калийни и фосфорни торове за обилен цъфтеж, понякога с азотни торове за нарастване на зелената маса.
Спиране
Наторяването се спира преди началото на цъфтежа. Когато наторявате, следете разтвора да не попадне върху листата и да ги изгори. Поливайте само около корена. За развитието на младите хризантеми е много важно да се осигури балансирано подхранване през първите два месеца поради активното нарастване на зелената маса. Много ефективни са прегорялата оборска тор и кокошата тор. Главното правило е: по-добре да не е наторено достатъчно, отколкото да е изгорено от прекалено наторяване.
Приготвяне на смес
В голям съд изсипете две кофи прегоряла оборска тор или кофа кокоша тор, залейте с вода, разбъркайте и оставете да престои три дни. От тази силно концентрирана смес пригответе разтвор във вода в съотношение 1:10. Полейте всяко растение около корена с 1 литър разтвор, но обезателно върху влажна почва.
Грижи
По-нататъшните грижи за хризантемите не изискват особени усилия: периодично поливайте, разрохквайте почвата, плевете, пръскайте против паразити.
С наближаването на зимата почвата на хризантемите не бива да остава суха. Оставете прецъфтелите и изсъхнали цветя в градината и ги почистете чак напролет, когато растенията започнат да израстват отдолу.
Мулчирайте мястото, след като паднат първите 1- 2 слани. Слама или клонки от иглолистни дървета ще свършат работа. Махнете мулча в началото на пролетта.
Студ
Въпреки че хризантемите добре понасят студа, най-късно до началото на ноември защитете лехите с цветя с полиетиленово покритие. Така ще им се любувате поне още един месец. Премахнете покритието в края на ноември, пресадете цветята в саксии и ако ги сложите на светла топла веранда, ще цъфтят дори през януари.

Една гъсеница изяжда няколко цвята за нощ

Обилното поливане, особено при сухо време, помага на влаголюбивата хризантема да предотврати пораженията от листни въшки и акари, които не понасят влагата. В почвата виреят голямо количество вредни микроорганизми, затова след всеки дъжд обработвайте растенията с препарати против болести по тях. От всички врагове на хризантемите (червеи, охлюви, листни въшки и др.) най-опасни са гъсениците. Само една от тях може за изяде няколко цвята за една нощ. Затова периодично ги преглеждайте и взимайте мерки навреме.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.