0

П рактиката е първата политическа сила да събира до себе си подобни на нея формации. Сега явно има протестен вот и няма нищо лошо втората политическа сила да понесе своята отговорност. Лошият вариант би било да се отиде на нови избори. Това не е практика в България. Влизането в парламента е сериозна работа – не можеш да кажеш, че резултатът ти не ти харесва и да искаш да отидеш на нови избори. Това коментира пред БНТ лидерът на СДС Румен Харистов, който ще бъде и депутат в 45-то НС.

Практиката е първата политическа сила да събира до себе си подобни на нея формации. Сега явно има протестен вот и няма нищо лошо втората политическа сила да понесе своята отговорност. Лошият вариант би било да се отиде на нови избори. Това не е практика в България. Влизането в парламента е сериозна работа – не можеш да кажеш, че резултатът ти не ти харесва и да искаш да отидеш на нови избори. Това коментира пред БНТ лидерът на СДС Румен Харистов, който ще бъде и депутат в 45-то НС.

Той посочи, че в коалиция "ГЕРБ - СДС" има много сериозна експертиза и пит.

"И ГЕРБ, и СДС са управлявали по време на криза. Ако разсъждаваме от гледна точка на интереса на държавата, коалиция около ГЕРБ би била полезна, защото може да се използва тази експертиза", смята Христов.

Изтъкна,че макар и с резултат не какъвто са се надявали, от коалицията са първа политическа сила. "Биха могли да се водят преговори за участие в управлението, но това в голяма степен ангажимент на по-голямата политическа сила в коалицията", заяви той.

"С "Демократична България" сме в едно европейски партийно семейство. За мен е много странно, ако те подкрепят протестърските партии, които са проруски. Имахме стабилно управление. Можеше и повече, но това не е основание да кажеш – зачеркваме всичко и отиваме при леви формации", подчерта лидерът на СДС.

Поясни,че ще предложат много сериозен кабинет с хоризонт четири години, а какво ще реши парламентът е друг въпрос.

"Надявам се, че г-н Трифонов, който е лидер на протестния вот, ще подходи сериозно, воден от мнението, че при подобна криза трябва да има правителство, а не да влизаме и в политическа криза", каза още Христов.