Христо Монов: Полфрийман участва в политическите комбинации на Христо Иванов (ИНТЕРВЮ)

Христо Монов: Полфрийман участва в политическите комбинации на Христо Иванов (ИНТЕРВЮ)

Калпакчиев, Иванова и Магдалинчева са оперирани от съвест

Ако делото се възобнови, ще атакува грубо държавата ни в Страсбург, казва в интервю за "Монитор" бащата на убития Андрей Монов

- Г-н Монов, точно на Черешова задушница публикувахте отворено писмо до Сашо Диков след негово интервю с предсрочно освободения от САС и ВКС Джок Полфрийман. Кое точно провокира реакцията ви?

- Реакцията ми беше провокирана от факта, че г-н Сашо Диков много угодно дава дума на убиеца на сина ми. Както и изтъкнах в писмото, аз не гледам негови предавания от 14 години. Мои приятели обаче ми казаха, че това е третия му разговор с този човек. Правил е драматични интервюта през оградата, задъхано, типично в негов стил. Затова и написах, че за мен той е „джурналист“. А поводът да не гледам негови изяви е един мач между ЦСКА и Левски, на който присъствахме със сина ми. След като вкъщи гледахме предаването на г-н Диков, така джуркаше фактите, че с Андрей се чудехме дали сме били на този мач или на някой друг. От тогава категорично не гледам предаванията му. Затова и в писмото си му предложих щом се смята за толкова обективен и дава думата на другата страна, защо не покани убиеца от Сотиря, този на вашата колежка от Русе, на момичето от Велико Търново.

- А не поиска ли и вашата гледна точка?

- Не, той дори не ме е канил, защото знае, че ще откажа. Все пак държа на нравствената хигиена.

- Вие имате право да откажете, но като журналист е длъжен да поиска и вашата гледна точка.

- Не ме е търсил, но след като отделя повече от час на Полфрийман, нека да покани и другите убийци, може и те да му кажат нещо интересно.

- Как си обяснявате този интерес?

- Като част от стратегията на австралиеца да се съпреживее като борец за свобода и равенство, както всеки социопат. Такива хора не изпитват чувство за вина и след като намерят някои удобни медии, мотивирани по определен начин, се възползват от това. Не забравяйте, че и други му дадоха трибуна през последните месеци и разговаряха възторжено с него.

- Очаквано ли обаче беше за вас решението на ВКС и на състава на Софийския апелативен съд?

- Да, напълно очаквано, законът е така написан, че не се изненадвам от това решение. Съдът може да остави без разглеждане искането на главния прокурор за възобновяване на делото пред САС. А знаете, че главният прокурор поиска да се произнесат дали съставът, който написа определението на Софийския апелативен съд, е законен. Знаете, че за двама от членовете му ясно е доказано, че са зависими от Българския Хелзински комитет. Имам предвид Калпакчиев и Иванова. Магдалинчева пък в същото време не е възразила, което означава, че за нея е по-ценна оценката на Хелзинския комитет.
Бих ги помолил обаче тези хора да се вписват в двумесечния срок за обявяване на решението си, тъй като 6-месечният срок отгоре е пагубен за нас. Питат ли ни как сме се чувствали през това време, докато чакаме? Все пак правото освен срокове и закон е най-вече и морал.

- Как си обяснявате случилото се-защо някои изкараха наистина Полфрийман герой, изтъкваше се колко се е променил, колко е инициативен, основа дори движение?

- Няма никаква промяна, нека не заблуждават обществото.

- Знаете ли къде се намира в момента той, с какво изобщо преживява?

- Доколкото знам, сега е някъде в София, чувал съм само, че жилището му се плаща от американска фондация, която се занимава с кухни за бедни. Всичко е добре изградена схема. Говори се и че семейството му е заможно, въпреки че досега не е платил и стотинка от обезщетението. Така той нарушава една присъда, която е постановена преди 9 години от ВКС. Поведението му говори, че е социопат. Той няма чувство за вина, смята се за герой. Какво е един човешки живот за един социопат?

- Какво ще стане, ако се стигне до възобновяване на делото? Вече се коментираше, че Полфрийман се опитва да си изчисти досието.

- Когато го освобождаваш 8 години предварително, така се получава. Защото той беше пуснат предсрочно осем години, не мога да разбера защо продължава да се твърди, че са шест. И когато направиш това, този човек започва да смята, че е прав.

- Вие сте психолог. Твърдите, че този човек е социопат, променят ли се такива хора?

- Не, не се променят.

- Какви са реакциите му, какво сте наблюдавал в съда?

- Прави впечатление, че не изпитва никаква вина. Този човек не съжалява за стореното. И когато направиш малък компромис към него, той иска още и още. Такива хора смятат, че могат да решават кой да живее и кой не. Когато се появят такива гнили ябълки в нашата правосъдна система, се възползват от тях. Затова трябва да разклатим дървото на българската правосъдна система и тези гнили ябълки-Калпакчиев, Иванова и Магдалинчева да паднат.

- Какъв знак се дава с това решение за състоянието на правосъдната ни система?

- Докато тези хора са там, всеки ще има основание да казва, че системата е доста болна от към обективност и възможност да постанови справедливост.

- А Полфрийман правил ли е опити да говори с вас, да се изправи очи в очи?

- Не и се надявам да няма това нахалство. На последното заседание на трета инстанция каза нещо от рода, че съжалявал, но беше абсолютно неискрено.

- Как смятате, че ще се развият нещата от тук насетне?

- Надявам се да няма възобновяване на делото, защото той ще използва това за груба атака срещу държавата ни в Страсбург. А пък ако се възобнови, голямата ми надежда е да получи доживотна присъда, защото всички видяха какъв е всъщност.

- Искате ли записите да се изгледат отново?

- Тези записи са гледани много пъти, там няма нищо. Личи си как видеото е манипулирано, как е рязано. Така че това са измислици на адвоката му, който между другото е много слаб като юрист. Но явно добре му плащат, въпреки че той твърди, че не получава нищо. Но все пак трябва да преживява с някакви средства. Та ако делото ще се възобнови, бих го посъветвал да си смени адвоката.

- Не е ли по-логично Полфрийман да иска да се прибере в родината си?

- При нормалните хора е така, но все пак става дума за социопат. Там той е никой, човек без образование, имал е явно проблеми със закона, затова и не бърза да се прибира. А и кой ще му обърне внимание там, тук медии го обслужват, участва в определени политически комбинации-на Христо Иванов, например. А има един кръг от медии, които са много отзивчиви към проблемите на г-н Иванов. Така че в Австралия никой няма да обърне внимание на Полфрийман. Но той може да извърши ново престъпление. Тогава искам да опитам Калпакчиев, Иванова и Магдалинчева как ще се чувстват. Но те са оперирани от съвест.
- Кога трябва да стане ясно кога ще се възобнови делото?
- Не знам, главният прокурор каза ,че го е възобновил.

Визитка:

-Роден е е през 1958 г.

-Завършил е психология в СУ „Св. Климент Охридски”

-Специализирал е в Института по психология към Руската академия на педагогическите науки

-Член е на редица професионални организации - Дружеството на психолозите в България, Българската асоциация по приложна психология, Световната асоциация по фамилна терапия, постоянен комитет по психология на кризите и бедствията към Европейската федерация на психологическите асоциации

-Председател на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в 42-рото НС

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ