Христо Монов: Няма да позволя на Калпакчиевци да се гаврят със съда, те посрамиха системата

Христо Монов: Няма да позволя на Калпакчиевци да се гаврят със съда, те посрамиха системата

Мотивите им показаха и че са правно неграмотни. Никой няма да ги наеме за адвокати освен дяволът

Полфрийман е социопат, такива са най-опасни, защото не се променят, коментира в интервю за "Монитор" бащата на убития студент Андрей Монов

- Г-н Монов, преди няколко дни ми казахте, че ще смените стратегията и след като минат почивните дни ще предприемете всички законни действия, за да защитите паметта на сина си. Още сутринта във вторник със съпругата си внесохте жалба в прокуратурата срещу предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман от затвора. Надявате ли се на справедливост?
- За нас освобождаването на този човек е нарушение на закона. Надявам се жалбата ни да бъде уважена, защото съм сигурен, че правото е на наша страна. Решението на състава на Апелативния съд, в лицето на председателя Калин Калпакчиев, е позор за българската съдебна система. Дори изтъкнати юристи вече заявиха, че това не може да се нарече решение, а е определение. Всъщност Калин Калпакчиев и Весислава Иванова явно се опитват да си играят с термините, но както каза и бившият главен прокурор Никола Филчев - съгласно чл.32 от НПК са допуснали нарушение. Затова и със съпругата ми внесохме жалба за възобновяване на делото. Но аз съм убеден, че съдебната ни система работи със стойностни хора, на които искаше да прилича и синът ми Андрей. Той не случайно беше избрал да следва право, надявам се това възобновяване да се случи и убиецът на сина ми да бъде върнат в затвора. А лицата Калпакчиев и Иванова да бъдат отстранени от българската съдебна система, за да се измие този срам. Само така ще можем да гарантираме справедливост за всички нас.

- До къде е адресирана жалбата точно?

- До главния прокурор.
- Показахте ни платежното нареждане, на което е посочено, че Българският хелзинкски комитет е платил таксата за регистрацията на сдружението на Джок Полфрийман в затвора. Преди пък той бе номиниран от тях и за „Човек на годината“. Как си го обяснявате?

- От първия момент още Българският хелзинкски комитет се застъпиха за него, измислиха му всякакви алибита, дори му бяха намерили апартамент, за да е под домашен арест. Така че действията им още от самото начало бяха достатъчно красноречиви. Както изтъкнах, моята съвест е чиста, но не знам дали е така при Калпакчиев, Иванова и председателя на БХК Красимир Кънев. Затова призовавам всички да дойдат на митинга на 26 септември и да изминем разстоянието от работното място на тези хора до НДК. Всички те се покриха с такъв позор, че не знам с каква съвест ще живеят от тук насетне.
- Доколкото разбрах, вие познавате лично председателя на Българския хелзинкски комитет г-н Красимир Кънев, така ли е?

- Точно така, познавам го от младежките ми години, още в казармата. Красимир Кънев е от Стара Загора и той бе разпределен там. Така че той отдавна се движи по такъв жизнен път, който аз не бих искал да имам. Предпочитам да живея честно и достойно.

- Протестът е насрочен за 26 септември. Знаете ли, че тогава всъщност е рожденият ден на г-н Калпакчиев или случайно е избрана тази дата?

- Не знаех, изненадвате ме. Ето че ще направим подарък на обществото. Важното е, че там ще бъде цяла България.

- Ще сезирате ли инспектората на ВСС за конфликт на интереси във връзка с решението на Калин Калпакчиев и Весислава Иванова (бел.ред. - и двамата са в ССБ, но участвали в общи проекти с БХК)?
- Мисля, че вече ВМРО го е направила, няма смисъл ние да се заемаме отделно с това. Със съпругата ми сторихме това, което смятаме за нужно и мисля, че показахме, че страната ни не е разграден двор. Не живеем в държава без суверенитет, имаме 1300 години история. Ние сме тук, българите, и всички безродници ще разберат това.

- Ще настоявате ли за забрана Полфрийман да не напуска страната ни, след като не е заплатил и кръвнина?
- Няма как да поискаме, надяваме се той да се върне в затвора. С присъдата е постановено да ни изплати определена сума, но мен не ме интересуват парите. Те не са важни за мен. Този състав на Апелативния съд реално помилва Полфрийман. Така той може да се върне в Австралия, как ще видим дали там ще спазва закона.

- В протокола бе изтъкнато, че Полфрийман има лидерски качества, че учи, включва се активно в различни мероприятия. Само преди два месеца искането му за предсрочно освобождаване не бе уважено с мотива, че не се е поправил. Как си го обяснявате като психолог?

- Няма как такъв човек да се поправи. Аз съм психолог и то започнал професията си със случаи в затвора. Сега съставът на съда не взе предвид становището на властите, а на Българския хелзинкски комитет, които са финансово мотивирани. За мен БХК е нравствена пиявица, която смуче пари от обществото ни. Но мисля, че този път прекрачиха границата.
- Като психолог, кажете какъв е профилът на Джок Полфрийман?
- Социопат. Такива хора са най-опасни за обществото. Неслучайно в някои държави наказанията за тях са много големи, защото не се променят. Те винаги са опасни за обществото.

- Какво разбрахте за Полфрийман още в началото на процеса?
- Разбрах много неща за него, още когато по време на процеса ме гледаше и се усмихваше на мен и съпругата ми. За мен този човек е опасен за обществото и неговото място е в затвора завинаги.

- Защо е бил у нас тогава, наясно ли сте?

- Това е много интересен въпрос, защото и аз искам да знам защо е бил тук шест месеца без правно основание да бъде на територията на страната ни. Чух, че е имал провинения и в родината си, и то отново около Нова година. Така че имаше лъжи и в тази посока, защото бе заявено, че е с чисто съдебно минало. Но тогава е бил непълнолетен.
- А каква е била причината за посещението му у нас?
- Не мога да кажа, не съм наясно. Според мен една от причините е била да се скрие от правосъдието. Затова сега се надявам да има правосъдие тук. Мисля, че това ще се случи. Познавам компетентността и волята на хората, от които зависи.

- Мислите ли, че с протеста тези хора ще ви чуят?
- За мен е важно, че ни чуха българските граждани. Те реагираха, надявам се, че от тук насетне няма да позволим на Калпакчиевци да се гаврят с един от стожерите на държавността, какъвто е съдът. Все пак всички очакваме от тази институция справедливост. Тези хора посрамиха съда и трябва да си получат заслуженото, за да не си позволява никой, който има подобни нагласи, да се изкушава.
- За какво ще настоявате?
- Ако Калпакчиев и Иванова не подадат оставки, да бъдат отстранени. За мен тези хора не бива да са в системата. Но тогава няма да имат къде да работят, защото мотивите им показаха и че са правно неграмотни. Не вярвам някой да ги наеме за адвокати. Освен дяволът.

Визитка:

Роден е през 1958 г.

Завършил е психология в СУ „Св. Климент Охридски”

Специализирал е в Института по психология към Руската академия на педагогическите науки

Член е на редица професионални организации - Дружеството на психолозите в България, Българската асоциация по приложна психология, Световната асоциация по фамилна терапия, Постоянен комитет по психология на кризите и бедствията към Европейската федерация на психологическите асоциации

Председател е на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в 42-рото НС

Баща е на студента Андрей Монов, който бе убит през 2007 г. на площад „Света Неделя“ в столицата след пробождане с нож

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.