Приоритетите на ДБ: Ликвидиране на спецсъда и КПКОНПИ и прекратяване мандата на Гешев (ОБНОВЕНА)

Приоритетите на ДБ: Ликвидиране на спецсъда и КПКОНПИ и прекратяване мандата на Гешев (ОБНОВЕНА)

Откриваме това Народно събрание в неговия истински дом. Това заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Той цитира Петър Стоянов, като каза, че парламентаризмът не се състои от вар и тухли, а съгласие и диалог. Според него тук е мястото на парламента. "Идеалите, които са ни завещали предците изискват законност. Изглежда, че то ще свърши само една от задачите и това е да отстрани от управлението ГЕРБ и ДПС. Важно е да се фокусираме върху това, което може да свършим", заяви Иванов и добави, че законността е техен приоритет.

Той заяви, че "Демократична България" има 10 приоритета в две групи. "Едната група е свързана с непосредствените кризисни ситуации, защото са повече от една, които следват от глобалната пандемия. На първо място трябва решителна програма за масова доброволна имунизация. На второ място трябва да се приложат комплекс от адекватни мерки за икономическо подпомагане на отделните сектори, предприятията, домакинствата и за социална защита на гражданите. Трябва да направим реална оценка на икономическото положение. Има обезпокояващи сигнали за състоянието на финансовия резерв", подчерта Иванов.

По думите му ключова задача е в краткосрочен план е България да стартира процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Смятам, че отказът да бъде внесен изготвения план с всичките му недостатъци, е саботаж", каза Христо Иванов.

Събираме подписи за промени в Конституцията на България", заяви Иванов, като по-късно през деня стана ясно, че текстовете вече са внесени в НС за събирането на подписи.

По думите му живеем в прокурорска държава. С тези конституционни промени ние си поставяме за цел да прекратим предсрочно мандата на Иван Гешев. Ние ще работим за тов  той да бъде отстранен от поста на главен прокурор, подчерта Иванов.

От коалицията щели да работят и за това Висшия съдебен съвет да се превърне именно в съдебен съвет и да се запази малка парламентарна квота, чрез която обществото да има участие. Трябвало да се въведе и пряка конституционна жалба.

Още днес от "Демократична България" били внесли пакет от изменения в Закона за съдебната власт и НПК, с  които се закриват специализираните съдилища и прокуратура. "Тези институции, които бяха създадени под наслова за борба с корупцията се превърнаха в олицетворение на избирателното прилагане на държавна репресия и отново за затваряне на очи на други. Те са безвъзвратно опетнени. Нашето предложение не предвижда лицата, които в момента са в тези институции да получат имунитет. Те просто ще отговарят за това, което са направили и ще понесат отговорност, ако има за какво", каза Иванов.

Ще внесем изменения, които ще ликвидират КПКОНПИ в настоящия й модел, защото тя също се превърна в срамна бухалка. И да, това ще доведе до освобождаването от длъжност на г-н Сотир Цацаров. Внасяме и пакет от изменения в Изборния кодекс, които да направят изборния процес по-прозрачен и по-достъпен, допълни още той.

Той уточни ,че искат да бъде въведена пряка конституционна жалба.

"Ще внесем и изменения, които ще ликвидират КПКОНПИ, което ще освободи Сотир Цацаров", заяви още Христо Иванов.

Днес внасят промени в ИК, които да послужат за внасяне на повече доверие в изборния процес. Те предвиждат дистанционно гласуване и видеонаблюдение. 

"Ние бихме влезли в разговор за това какво управление би могло да бъде излъчено от „Има такъв народ“. По никакъв начин не бихме подкрепили управление на ГЕРБ. Не ни е страх от нови избори. Но смятаме, че трябва да опитаме да работим за приоритетите, които очертах", заяви той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.