Христо Алексиев показва портрети на актьори и рокзвезди
3

Христо Алексиев показва портрети на актьори и рокзвезди

Художникът с юбилейна изложба на "Шипка" 6 е и сред най-изявените майстори на театралния плакат

Юбилейна изложба на Христо Алексиев – един от най-изявените съвременни български художници, работещи в областта на графичния дизайн, се открива в четвъртък, 10 септември, от 18 ч. в галерията на СБХ на ул. „Шипка“ 6, зала I В. Изложбата, наречена „Откровение“, е празник, отбелязване на неговия 70-и рожден ден и 50 години творческа дейност.

Ето какво споделя за предстоящото събитие самият автор: „Както казва един приятел, аз съм творец от две епохи. Основата на експозицията е художническият плакат, известен съм като рисуващ плакатист. В изложбата показвам превръщането на оригиналната рисунка в рекламен постер. Друг дял от изложбата са карикатурните портрети на български литературни творци, на световни филмови и попзвезди, на джаз икони. Има и серия пейзажи, натюрморти, еротични рисунки и картини, детски илюстрации и запазени марки“.

Поливалентният художник е известен и с

„двойните“ портретите на творчески и житейски тандеми

които показа в специална сбирка преди няколко години – Теди Москов и Мая Новоселска, Теодосий Спасов и Бойка Велкова, Лиза Шопова и Кольо Карамфилов, Алксандър Морфов и Рени Врангова, Едмонд Демирджиан и съпругата му Мария... Част от тях също са включени в експозицията. А живописните портрети и шаржовете на рокдинозаври от ранга на Мик Джагър, Франк Дзапа и др. са една от най-любопитните „графи“ в авторската му продукция. За „Монитор“ Христо Алексиев сподели, че в залата ще присъстват не само всичките му филмови и театрални плакати, но и техните оригинали, за да бъдат сравнени с отпечатаните. Той ще покаже и ранни портрети на поети, писатели, художници от миналото: някой позабравени, други – вечно живи: Боян Пенев, Тодор Влайков, Гео Милев, Дора Габе, Иван Милев, Георги Машев. Алексиев ги е превърнал в големи постери 90 на 100 см – авторски сериграфии, подписани от него. Особен акцент в експозицията ще са

винилите 1,50 на 3 м, висящи от тавана на залата

изобразяващи Анна Ахматова, Солженицин, Казимир Малевич, издава художникът.

Освен в областта на плаката, илюстрацията, портрета, карикатурата, Алексиев има принос в сферата на оформлението на книги и печатни медии, създава лога и дизайн за пощенски марки. Бил е арт директор и графичен дизайнер на култовите навремето списания „Божур“ - модна библия по времето на соца и първите години след промените с издания на български, руски и немски език, и „Жената днес“. Работил е като плакатист на Учебния театър на ВИТИЗ, Малък градски театър „Зад канала“ и др.

От 1993 г. българинът е илюстратор и графичен дизайнер на престижни списания

във Виена, където се е установил да живее

Неслучайно специална серия портрети в изложбата е посветена на австрийски известни творци: Франц Кафка, Артур Шницлер, Райнер Мария Рилке, Хундертвасер, Караян... Алексиев обаче продължава често да пътува с професионални ангажименти и до родината си и да създава плакати за български театри – Народния, Военния, Сатиричния...

Алексиев има в CV-то си десетки изложби у нас и по света (в Австрия, Люксембург, Чехия, Русия, Алжир и др.), както и множество национални и международни награди. Участник е в Международните биеналета на плаката във Варшава, Бърно, Лахти, Листоуел и Мексико, както и в изложбите на българския плакат в Полша, Русия, Чехословакия, Куба, Холандия, Финландия, Германия, Франция, САЩ, Венецуела, Мексико, Австрия, Великобритания, Япония и Австралия.

Юбилейната ретроспективна изложба на Христо Алексиев може да бъде видяна до 4 октомври.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.