Християн Бакалов ни потапя с всички сетива в „ЧИСТОто (бъдеще)“
2

Християн Бакалов ни потапя с всички сетива в „ЧИСТОто (бъдеще)“

Националната галерия представя инсталацията „ЧИСТО (бъдеще)“ на световноизвестния танцьор, хореограф и визуален артист Християн Бакалов от 16 септември до 1 ноември. Вернисажът ще е в сряда от 10.00 до 18.00 часа в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство, на бул. „Черни връх” 2.

„ЧИСТО (бъдеще)“ на българо-френския артист Християн Бакалов, живеещ и работещ през последните 30 години в Париж, Нант, Лозана и Брюксел, е втората инсталация от трилогията "Етерния“, посветена на концепцията за вечност според нидерландския философ Спиноза. Инсталацията е създадена специално за пространствата на САМСИ и предлага необичайна среща със съвременното изкуство чрез активиране на сетивата и чувствителността. Тя балансира между различни артистични форми, чрез които авторът развива специфичния си език за комуникиране с публиката.
Физическото "потапяне" на зрителя в материята на произведението му позволява да възприеме връзката с него като преживяване, а не само като съзерцание. Посетителите ще влизат в инсталацията един по един на всеки 10 минути, което им осигурява индивидуално включване в изложбата и е в съответствие с препоръките за спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп. Бакалов и неговите пърформъри ще създадат оптималните условия за спокойно и приятно преминаване през пространствата на музея.
През 2013 г. Бакалов започва работа по първата си потапящо-пърформативна визуална инсталация – „СВЕТЪЛ“, в която главна роля играе публиката. Чрез "размиване" на границите между пърформативно действие и визуална инсталация, Бакалов разработва серия от „потапящи” методи за въвеждане на зрителя в паралелна реалност чрез различните сетива. От 9 до 99-годишни, от арт специалисти до хора, стъпващи за първи път в музей, галерия или театър, оригиналните "артистични машини", които Бакалов адаптира за всяко пространство и в които въвлича посетителя, успяват да стимулират всеки да преосмисли начина, по който се свързва с изкуството, със себе си и с другите, но също и с вечните теми за смисъла на живота и смъртта, реалността и нейните паралели, света като отражение в нас – пречупващо ни обратно в него и отвъд видимите му граници.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.